Acasă Uncategorized CC, sesizată privind abuzul comis de deputați pe 3 decembrie

CC, sesizată privind abuzul comis de deputați pe 3 decembrie

0

Deputații Partidul Platforma Demnitate și Adevăr au depus sesizări la Curtea Constituțională (CC) „privind abuzul comis de deputații majoritari la 3 decembrie 2020, adoptând o serie de legi cu încălcare gravă a tuturor procedurilor de rigoare”. Potrivit deputatului Dinu Plîngău, sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Prin sesizările depuse se solicită exercitarea controlului de constituționalitate privind legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos de sub controlul președintelui țării. De asemenea, este vizată legea prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau vânzarea terenului Stadionului Republican către Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Platforma DA solicită exercitarea controlului de constituționalitate cu privire la hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului, în lipsa unui proiect. Potrivit autorilor sesizării, prin această hotărâre Fracțiunea Partidului Socialiștilor s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului Șor într-un mod abuziv să schimbe componența nominală a Biroului permanent.

Dinu Plîngău solicită examinarea sesizărilor în regim de urgență și suspendarea acțiunii acestora până la soluționarea în fond a cauzelor.

În afară de cele trei sesizări depuse, formațiunea lucrează la alte acte care vizează votul abuziv din 3 decembrie. Este vorba despre patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale și pachetul de legi cu vizează UTA Găgăuzia. „Urmează să decidem tactica privind anularea acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, afirmă Dinu Plîngău.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.