Acasă Justiţie Modificări la Legea Procuraturii: Procurorii suspendați din funcție vor putea să se...

Modificări la Legea Procuraturii: Procurorii suspendați din funcție vor putea să se angajeze

0

Autoritățile pregătesc noi modificări la Legea privind Procuratura, menite să elimine incompatibilitățile profesionale pentru procurorii suspendați din funcție, informează telegraph.md

Proiectul vine ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale din noiembrie 2023, care a stabilit că suspendarea nu ar trebui să interzică procurorilor accesul la alte oportunități profesionale.

Conform modificărilor propuse, “pe perioada suspendării din funcție în temeiul prevăzut la alin. (1), procurorului nu îi sunt aplicabile dispozițiile referitoare la incompatibilități”.

Actualmente, legea prevede că un procuror învinuit penal poate fi suspendat din funcție de către procurorul general, cu acordul Consiliului Superior al Procurorilor.

În cazuri urgente, suspendarea poate fi dispusă fără acordul Consiliului, urmând a fi validată ulterior.

Modificările propuse au fost lansate în consultare publică, urmând a fi ulterior adoptate de Parlament.

Decizia Curții Constituționale a subliniat că interzicerea totală a activității profesionale a procurorilor suspendați ar putea fi interpretată ca o presiune pentru a-i determina să demisioneze.

Magistrații au considerat că o asemenea măsură ar fi disproporționată și ar încălca drepturile fundamentale ale procurorilor.

Noile reglementări vor permite procurorilor suspendați să își continue cariera profesională în alte domenii, reducând riscul ca aceștia să fie nevoiți să demisioneze din cauza lipsei de venituri.

De asemenea, măsura ar putea contribui la creșterea gradului de independență a procurorilor, diminuând presiunile exercitate asupra lor.
Proiectul de lege se află în prezent în faza consultărilor publice. Ulterior, acesta va fi analizat de Parlament și adoptat, cu posibile modificări, în urma dezbaterilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.