Acasă Alegeri 2020 Mită electorală // Produse alimentare în pungi negre cu calendar oferite de...

Mită electorală // Produse alimentare în pungi negre cu calendar oferite de echipa lui Dodon la Soroca

0

Olesea Stamate, vicepreședintele PAS și reprezentantul Maiei Sandu la Comisia Electorală Centrală, anunță despre depistarea mai multor cazuri în raionul Soroca când alegătorii ar fi fost îndemnați să-l susțină pe Igor Dodon în actualul scrutin prezidențial contra unui ajutor cu produse alimentare sau a celui umanitar. Potrivit Olesei Stamate, toate aceste acțiuni sunt coordonate de deputatul PSRM, Alla Pilipețcaia, cu implicarea factorilor de decizie locali ai Organizației Veteranilor din R.Moldova și altor organizații necomerciale, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.

În primul caz, susține Stamate, situația a avut loc în comuna Iarova, când președintele organizației veteranilor din raionul Soroca s-a adresat în mod oficial la primăria localității, solicitând lista persoanelor defavorizate.

Persoanelor aflate în dificultate, indicați în listă, le-au fost livrate produse alimentare în pungi negre cu calendar și anume: ulei, salam, paste și crupe. Odată cu livrarea produselor de către reprezentanții organizației, a fost solicitat de la beneficiari telefonul de contact, iar ulterior aceștia au fost contactați nemijlocit de către Alla Pilipețcaia sau alte persoane ce s-au prezentat din numele acesteia cu evidențierea faptului că produsele au fost livrate din numele concurentului electoral, Igor Dodon, și mențiunea privind alegereea acestuia în cadrul scrutinului din 1 noiembrie 2020”, se menționează în adresare.

Un alt caz ar fi avut loc în comuna Volovița, unde în prezența primarului și consilierilor PSRM, mai multe persoane au primit cărbune și lemne de foc din partea Asociației Obștești „Soarta”, acțiune susținută de o fundație din Olanda.

Notăm despre necontestarea scopului nobil al acestor donații oferite de fundațiile din Uniunea Europeană, dar faptul că acestea sunt oferite în plină campanie electorală și în prezența reprezentanților PSRM, denotă un transfer ilicit de imagine și confuzie în persoana donatorului. Astfel de acțiuni nu reprezintă altceva decât acte de corupție electorală, iar donațiile oferite cu scop nobil de Fundațiile din Uniunea Europeană sunt utilizate în calitate de mită electorală de către susținătorii concurentului electoral, Igor Dodon”, susține Olesea Stamate.

Totodată, susține vicepreședintele PAS, administrația Apă-Canal Soroca a convocat colectivul de muncă și „le-a solicitat contra semnătură să-și asume angajamentul în scris de a-l vota pe Igor Dodon la funcția de președinte, iar zilnic salariații sunt antrenați în acțiuni de agitație electorală, în timpul orelor de muncă, fiind terorizați cu eliberarea din funcție în caz de refuz sau divulgare”.

În acest sens, Stamate a solicitat CEC inițierea și instrumentarea unei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor săvârșite de persoanele implicate nemijlocit în oferirea mitei electorale sub forma de produse alimentare, cărbune și lemne de foc, camuflate ca ajutoare sociale prin acte de binefacere comise în raionul Soroca.

De precizat că zilele trecute a fost înregistrat un alt caz când reprezentanții Asociației Surzilor din R.Moldova au fost prinși în timp ce ofereau mai multor persoane cu dizabilități auditive ajutor umanitar, insoțit de pliante și ziare electorale ale candidatului Igor Dodon.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.