Acasă Social Mesajul Biroului Politici de Reintegrare de Ziua Europei

Mesajul Biroului Politici de Reintegrare de Ziua Europei

0

La 9 mai, Republica Moldova împreună cu celelalte țări europene marchează Ziua Europei, o sărbătoare a păcii și unității.

Această zi simbolizează nu doar comemorarea declarației istorice a lui Robert Schuman prin care au fost puse temeliile Uniunii Europene, ci și angajamentul nostru continuu către idealele de libertate, democrație și respect reciproc între națiuni.

Biroul Politici de Reintegrare subliniază importanța pentru țara noastră a marcării acestei sărbători pe măsură ce Moldova depune efort pentru a deveni țară membră a Uniunii Europene.

„Celebrarea Zilei Europei este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspirațiilor de integrare europeană, dar și în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Prin intermediul dialogului și proiectelor implementate în stânga Nistrului, construim măsuri de încredere reciprocă și dezvoltare pașnică, care favorizează stabilitatea și prosperitatea întregii țări”, declară Biroul Politici de Reintegrare.

Totodată, în mesajul său au fost puse în lumină și avantajele aderării la UE.

„Beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană (UE) contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către/din UE. Este remarcant că, în primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%”, adaugă Biroul Politici de Reintegrare.

Sărbătorirea Zilei Europei reprezintă, de asemenea, un moment propice pentru a reafirma importanța respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiunea transnistreană. 

„Este esențială crearea unui mediu în care fiecărui cetățean să-i fie respectată demnitatea și onoarea în conformitate cu standardele europene. Drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană demonstrează că integrarea europeană aduce cu sine nu doar un cadru politic și economic mai sigur, dar și un viitor mai prosper pentru toți cetățenii noștri, pe ambele maluri ale râului Nistru. Inspirați de valorile și principiile Uniunii Europene, celebrăm Ziua Europei cu încrederea că, prin solidaritate și cooperare, vom avansa pe calea păcii și prosperității pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, mai comunică Biroul Politici de Reintegrare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.