Acasă Sport Judocan moldovean, suspendat din sport de către Agenția Antidoping

Judocan moldovean, suspendat din sport de către Agenția Antidoping

0

Începând cu 21 iulie 2023, multiplul campion european la judo, moldoveanul Victor Sterpu, ar fi fost suspendat din sport. Se pare că acesta nu a conștientizat responsabilitatea completării informațiilor despre localizarea sa în aplicația ADAMS, concepută de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Motivul suspendării acestuia ar fi „neglijența legislației antidoping”. Se pare că acesta nu s-ar fi conformat regulilor antidoping și nu ar fi indicat corect în aplicație adresa unde se va afla, la solicitarea Agenției Antidoping. De menționat că nu este vorba despre un caz de dopaj, scrie realmedia.md. 

„Victor Sterpu nu e de vină, el era printre primii care au fost înscriși în această aplicație și nu a reușit să înțeleagă până la urmă cum funcționează și ce trebuie să facă. Astfel, a luat trei cartonașe galbene pentru că nu a fost găsit pe adresa indicată de trei ori. De asta a fost suspendat”, a declarat președintele Federației Naționale de Judo, Andrei Golban. 

De asemenea, acesta a mărturisit că Victor Sterpu era gata să renunțe la sport. 

„Eu cu greu l-am convins să rămână în sport. El a trecut printr-o perioadă tare grea. Era gata să se retragă cu totul din Judo și din sport în general. A vrut să plece peste hotare la lucru chiar”, susține Andrei Golban. 

De menționat că Victor Sterpu a fost lipsit și de bursa din partea Ministerului Educației și Cercetării pe perioada suspendării sale. La scurt timp după ce ANAD a anunțat MEC a solicitat Federației de Judo a Republicii Moldova să-l suspende pe Sterpu din lotul național și să nu fie delegat la competiții sportive naționale și internaționale, începând cu 21 iulie 2023.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a dezvoltat un sistemul de administrare (ADAMS), un mod simplu și rapid pentru sportivi, unde pot să-și furnizeze informațiile despre locația acestora. Fiecare organizație națională anti-doping își întocmește propriul Lot de testare, iar sportivii au obligația de a furniza informațiile de localizare în ADAMS.

Orice combinație de trei teste neefectuate și/sau încălcări ale obligației de a furniza de informațiile privind localizarea, săvârșite într-o perioadă de 12 luni de către un sportiv care face parte din Lotul de testare înregistrat, constituie încălcare a reglementărilor anti-doping. (art. 2.4. din Codul Mondial Anti-Doping)

Conform art. 10.3.2 din Codul Mondial Anti-Doping „pentru încălcările articolului 2.4 perioada de suspendare va fi de doi ani, cu posibilitatea reducerii la o perioadă minimă de un an, în funcție de gradul de vinovăţie a sportivului”. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.