Acasă Întreabă juristul ÎNTREABĂ JURISTUL// Epopeea Nichiforciuc vs Deschide.md. Poate un jurnalist acredidat, să fie...

ÎNTREABĂ JURISTUL// Epopeea Nichiforciuc vs Deschide.md. Poate un jurnalist acredidat, să fie învinuit de ”spionaj”?

0

În contextul în care în adresa Procuraturii Generale, a fost înaintată o plângere de către deputatul Eugeniu Nichiforciuc, care acuză Deschide.md de ”spionaj ilegal”, portalul SafeNews.md a ținut să elucideze acest caz, cerând sfatul unui jurist.

S. Moraru, Avocat:

– Codul penal, în art.338 intitulat „Spionajul”, reglementează ce presupune această infracțiune, care este caracterizată prin transmiterea, precum şi sustragerea sau culegerea de informaţii ce constituie secret de stat în scopul transmiterii lor unui stat străin, unei organizaţii străine sau agenturii lor, precum şi transmiterea sau culegerea, din însărcinarea serviciului de spionaj străin, a altor informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, dacă spionajul este săvîrşit de un cetăţean străin sau de un apatrid. Această infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Dacă ne referim la un jurnalist este utopică solicitarea de tragerea acestuia la răspundere penală pentru spionaj în circumstanțele în care reprezentantul mass-media acționează în interes public, elucidează anumite circumstanțe importante pentru public și dezvăluie relațiile clandestine dintre politicieni, dar nu acționează în detrimentul intereselor Republicii Moldova și nu transmit informațiile unui stat străin.

În acest caz ar putea fi vorba despre răspundere penală pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, infracțiune prevăzută de art.177 din Codul penal.
Infracțiune sus-menționată se caracterizează prin culegerea ilegală sau răspîndirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţămîntul ei. Or, vizitarea locurilor publice nu poate constitui informație despre viața personală ce constituie secret personal ocrotit de lege.
În atare situație, interesul public prevalează asupra drepturilor și intereselor personale ale politicienilor, deoarece societatea este interesată de a cunoaște mai multe detalii despre mecanismul de luare a deciziilor de către exponenții politici.

Pentru a examina obiectiv o solicitare referitoare la lezarea dreptului la viața privată în coraport cu libertatea de exprimare, Curtea Europenaă pentru Drepturile Omului (în continuare Curtea), consideră necesa a lua în considerare echilibrarea celor două drepturi: Curtea “a luat în considerare un număr de factori pentru a determina dacă publicarea unor elemente privind viața privată era legată și de chestiuni de interes public. Factorii relevanți includ importanța chestiunii pentru public și natura informațiilor dezvăluite.”

Aceste aspecte au fost abordate în cazurile: Couderc și Hachette Filipacchi Associés v. Franța [Marea Cameră], 2015 Couderc și Hachette Filipacchi Associés v. Franța [Marea Cameră], Cerere nr. 40454/07, Hotărâre 10 November 2015. În cazul Von Hannover v. Germania (nr. 2) [Marea Cameră], 2012, Curtea a menționat: „O distincție fundamentală trebuie făcută între raportarea de fapte capabile să contribuie la o dezbatere într-o societate democratică, care se referă la politicieni în exercitarea funcțiilor lor oficiale de exemplu, și raportarea de detalii din viața privată a unei persoane care nu exercită astfel de funcții.”
De asemenea, potrivit Curții în același caz, “Rolul sau funcția persoanei în cauză și natura activităților care fac subiectul raportului și/sau fotografiei constituie un alt criteriu important, legat de cel precedent. În această privință, trebuie făcută distincție între persoane private și persoane care acționează într-un context public, ca figură politică sau publică. Astfel, în vreme ce o persoană particulară necunoscută publicului poate cere protecția dreptului său la viață privată, același lucru nu e valabil pentru figurile publice.”
“Deși în anumite condiții speciale dreptul publicului de a fi informat se poate extinde chiar la aspecte ale vieții private a figurilor publice, în special când este vorba de politicieni, acesta nu este cazul – în ciuda faptului că persoana e bine cunoscută publicului – când fotografiile publicate și comentariile asociate se referă exclusiv la detalii ale vieții private ale persoanei și au ca unic scop satisfacerea curiozității publicului cu privire la viața privată, oricât de bine cunoscută ar fi acea persoană, nu pot fi considerate ca o contribuție la vreo dezbatere de interes general pentru societate.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.