Acasă Întreabă juristul ÎNTREABĂ JURISTUL // Cititor SafeNews: Ce se întâmplă cu dosarele și plângerile...

ÎNTREABĂ JURISTUL // Cititor SafeNews: Ce se întâmplă cu dosarele și plângerile depuse pe abuzurile făcute de INP?

0

”Unde sunt dosarele și plângerile depuse de șoferi, pe abuzurile realizate de către angajații INP, actualul INSP?” se întreabă unul dintre cititorii portalului SafeNews.md, care a adresat întrebarea către jurist.

Juristul S. Moraru:

Pentru a răspunde la întrebarea DVS este necesar să specificăm existența a două situații:

1. pregătirea sau săvîrșirea unei infracțiuni.

2. admiterea unei abateri disciplinare.

1. În primul caz, sesizarea cu privire la infracțiunea în curs de pregătire sau săvârșită de un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare (în continuare INP) urmează a fi depusă la Procuratură sau organul de urmărire penală al poliției de la locul săvârșirii faptei.

Dacă este vorba despre o infracțiune de corupție sau conexă acesteia săvîrșită de angajatul INP sesizarea se depune la Centrul Național Anticorupție sau Procuratura Anticorupție.

Sesizarea, în conformitate cu art.263 alin.(3) din Codul procedură penală, trebuie să cuprindă: numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii sau denunţului, indicarea făptuitorului, dacă acesta este cunoscut, şi a mijloacelor de probă.

2. În al doilea caz, petiția urmează a fi adresată Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General al Poliției sau Ministerului Afacerilor de Interne. În cadrul acestor entități există subdiviziuni responsabile de securitatea internă și vor asigura investigarea circumstanțelor abateriii disciplinare invocate de petiționar.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.