Acasă Istorii din spatele culisei Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar...

Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig. Alaiba: ”Așteptăm cu mare nerăbdare deznodământul”

0

Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Un anunț în acest sent a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, pe pagina sa de facebook.

„Am fost informat că Inspecția Judiciară a verificat informațiile și a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan a ar fi comis abateri disciplinare, astfel încât a adus atingeri onoarei profesionale și prestigiului justiției în așa măsură încât să afecteze încrederea în justiție. Copia acestui raport a fost expediată Colegiului disciplinar de pe lîngă CSM pentru a lua o decizie cu privire la sancțiunea ce urmează a fi aplicată judecătoarei. Așteptăm cu mare nerăbdare deznodământul.”, a scris Dumitru Alaiba.

Judecătoarea Olesea Țurcan a devenit cunoscută publicului după ce ar fi luat mai multe decizii controversate în dosarul Moldasig. Potrivit unei investigații jurnalistice hotărârea magistratei a asigurat protejarea intereselor omului controversat de afaceri Veceaslav Platon.

De precizat că la 19 noiembrie 2020 deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat CSM privitor la un șir de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Olesea Țurcan la pronunțarea sentinței pe dosarul WESNA LTD vs. Comisia Națională a Pieței Financiare, prin care judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

La 21 noiembrie, Alaiba a expediat în adresa Procuraturii Generale o sesizare prin care cere instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Potrivit parlamentarului, un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

La data de 06 noiembrie 2020, a fost emisă încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), de către judecătoarea Olesea Țurcan, pe dosarul nr. 3-2211/2020 (2-20114193-12-3-15092020-1) WESNA LTD vs. Comisia Națională a Pieței Financiare, prin care judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Comisia Națională a Pieței Financiare a venit cu o reacție la această decizie (contestată la Curtea de Apel Chișinău), fiind în deplin dezacord cu încheierea emisă de către Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) ca fiind una neîntemeiată și ilegală, care ar pune în pericol securitatea economică a statului, atentând grav la stabilitatea pieței financiare nebancare în Moldova.

Efectul juridic al încheierii de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii, este ca Wesna LTD, fost acționar, cu un pachet de doar 4,99% din acțiuni, va gestiona compania „Moldasig” S.A., dar și un pachet în mărime de 65,03%, sau 450.100 acțiuni (în valoare totală de peste 45 mln. lei) prin intermediul „Confidențial–Audit” SRL și „Altimeea” SRL.

Astfel, există o bănuială rezonabilă, că prin încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), Judecătoarea – Olesea Țurcan, a pronunţat cu bună știință o încheiere contrar legii. În special, la examinarea cauzei ar fi fost admise mai multe abateri de la norma legală, în special:

– Au fost contestate Hotărârile Comisiei Naționale a Pieței Financiare din anii 2016 – 2017, ceea ce ridică mari semne de întrebare referitoare la aplicarea termenelor de prescripție;

– Nu a fost detectat niciun indiciu despre respectarea procedurii prealabile, caracteristică pentru dosarele de contencios administrativ;

– Conform numărului de înregistrare a dosarului, rezultă că acțiunea a fost depusă de un singur acționar cu cota-parte de – 4,99 % din numărul total de acțiuni. Instanța de judecată în acest caz ar avea temei legal să suspende doar parțial Hotărârile Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în ceea ce privește pachetul de – 4,99% de acțiuni a Reclamantului – Wesna LTD (https://jc.instante.justice.md/ro/agenda-of-meetings…);

– Măsura de asigurare a acțiunii prin desemnarea administrării provizorii de către 2 persoane juridice care vor exercita atribuțiile Organului Executiv și Consiliului Societății, este în contradicție cu prevederile legale, deoarece persoanele cu funcție de conducere în societățile de asigurare trebuie aprobate de către autoritatea de supraveghere (CNPF);

– Înregistrarea Organului Executiv și Membrilor Consiliului Societății în Registrul Persoanelor Juridice fără avizul CNPF este o abatere gravă de la norma legală;

– Înscrierea provizorie de către depozitarul central în Registrul valorilor mobiliare a pachetului de acțiuni în mărime de 65,03% în calitate de măsură de asigurare a acțiunii în contul companiei de audit SRL „Altimeea”, până la soluționarea fondului cauzei, este o măsură disproporționată și constituie o expunere abuzivă asupra fondului cauzei.

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.