Acasă Economic Inflația Moldovei în noiembrie a ajuns la 1,02%, iar cea anuală –...

Inflația Moldovei în noiembrie a ajuns la 1,02%, iar cea anuală – 31,41%

0

Preţurile în Moldova au crescut cu 1,02% în noiembrie, faţă de 2,62% în octombrie.

Timp de 11 luni, inflaţia a ajuns la 29,26%, iar inflaţia anuală (din noiembrie 2021) – la 31,41%, ceea ce constituie de aproape şase ori mai mult decât coridorul ţintă al Băncii Naţionale (BNM) – de 5% plus sau minus 1,5%, transmite SafeNews.md cu referire la Infotag.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), inflaţia din noiembrie a fost determinată în primul rând de o creştere a preţurilor la servicii – cu 1,5%, deşi preţurile la produsele alimentare au crescut şi ele – cu 0,8%, iar la produsele nealimentare – cu 0,9%.

Dintre servicii, preţurile la utilităţi au crescut cel mai mult, cu o medie de 2,5%, în special tariful la energie electrică – cu 37,4%.

Totodată, statisticienii au calculat deja că, ţinând cont de compensaţiile promise de guvern, în noiembrie, faţă de octombrie, se preconizează o scădere a tarifelor la gaze cu aproximativ 49%, la încălzirea centralizată – cu 8,2%, şi la apă caldă – cu 30,2%.

Dintre produse, în statistici se remarcă o creştere a preţurilor la ouă – cu 12%, legume – 5%, zahăr – 3,8%, pâine – 1,9%, lapte – 1,6%.

În acelaşi timp, conform observaţiilor BNS, fructele s-au ieftinit cu 9,7%, iar uleiul vegetal – cu 0,6%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.