Acasă Politic Igor Munteanu: UE nu-și va schimba fundamental deciziile față de extindere

Igor Munteanu: UE nu-și va schimba fundamental deciziile față de extindere

0

Președintele Coaliției Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, și jurnalistul Ion Terguță au comentat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică și au vorbit despre cum va arăta de-acum încolo Uniunea Europeană.

„În linii generale, echilibrul puterii se va păstra la Bruxelles, pentru că aceleași trei grupuri politice de bază vor forma instituțiile politice ale Uniunii Europene. Cu siguranță, Ursula von der Leyen va fi președintele Comisiei Europene. Ce s-a schimbat? S-a schimbat atmosfera generală în Europa și dorința cetățenilor europeni de a căuta alternative printre formațiunile cu vederi radicale sau chiar extremiste. Acest lucru a împins la suprafața scenei politice o mobilizare mai mare a alegătorilor. 

(…) Deciziile Comisiei Europene vor rămâne aceleași, neafectate de aceste prefigurări de forță, deși cred că anumite proceduri vor deveni mai complexe și vor dura mai mult. Aceasta nu înseamnă că UE își va schimba fundamental „la prima ploaie” deciziile față de extindere sau de Ucraina”, a declarat Igor Munteanu.

Întrebat dacă există suficient vot european pentru extinderea Uniunii Europene, jurnalistul Ion Terguță a spus: „UE are o decizie în privința extinderii către Republica Moldova și Ucraina. Acest vot nu mai poate fi retras”.

„Cetățenii români (n.r. din R. Moldova) care au participat la alegerile europarlamentare de duminică au demonstrat că în țara noastră există o constituentă importantă pentru toate partidele care-și iau în serios rolul de a aduce nu doar vorbe, dar și inițiative și contribuții clare la modernizarea și europenizarea Republicii Moldova”, a mai spus Munteanu.

Partidul Popular European va rămâne și în următorii cinci ani principala forță politică din Parlamentul European. Rezultatele alegerilor de duminică arată că formațiunea de centru-dreapta va avea circa 185 de parlamentari în legislativ, un sfert din cei 720 de eurodeputați. România va fi reprezentată în viitorul Parlament European de 33 de deputați. 

Prezența la vot a diasporei românești a fost aproape la jumătate față de cea de la europarlamentarele din 2019. Peste 216.000 de voturi au fost exprimate în străinătate, iar cei mai mulți români, aproape 57.000, au votat în Republica Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.