Acasă Politic Munteanu o acuză pe Sandu de campanie acidă de denigrare a Parlamentului

Munteanu o acuză pe Sandu de campanie acidă de denigrare a Parlamentului

1

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, a venit cu critici dure la adresa președintei Maia Sandu, în lumina ultimelor decizii politice luate de aceasta. El acuză o „campanie acidă de denigrare a Parlamentului” ca „semn al mediocrității celor care o animă” și că președintele ar încerca să „răstoarne logica Constituției”, transmite SafeNews.md cu referire la cotidianul.md.

Într-o postare, Munteanu menționează că „Guvernul este instalat cu voturile Parlamentului, Președintele e doar co-decident la alegerile pe care le fac deputații, individual sau în cadrul unor majorități prevăzute de Constituție” și că „Parlamentul este inima procesului democratic și nicidecum cauza decăderilor morale, politice, economice ori sociale”.

„Campania acidă de denigrare a Parlamentului e semnul mediocrității celor care o animă. Pentru că justiția dreaptă nu se face nu din cauza Parlamentului, ci a lipsei de reforme în justiție, complicități dintre procurori și judecători, clientelă plătită generos din landromat și offshoruri. O ducem greu nu din cauza Parlamentului, ci din cauza vicierii mecanismelor care asigură condiții bune de afaceri în agricultură, servicii, comerț sau alte domenii, tuturor fără discriminare. Suntem săraci lipiți pământului pentru că banii furați din băncile statului nu sunt recuperați nici astăzi, averile celor corupți nu sunt sechestrate la timp, iar cetățeanul simplu plătește din greu pentru incompetența sau rea credința birocrației de stat”, menționează deputatul.

În continuare, Munteanu insistă că „într-un regim politic parlamentar, Președintele este doar un co-decident la instalarea Guvernului, nicidecum instituția care-l naște politic”.

„Președintele nu poate răsturna logica Constituției în ceea ce privește rolul esențial al Parlamentului; altminteri, ar trebui să vorbim de o formă de ”cezaropapism” – subjugarea statului voinței unei singure persoane, cu puteri mistice), incompatibile cu structurile democrației reprezentative moderne. 

Orice Guvern instalat va fi responsabil exclusiv în fața Parlamentului, în calitatea acestuia de organ reprezentativ suprem, care exercită suveranitatea în numele poporului și care are atribuția de a exercita controlul parlamentar asupra guvernului instalat. Acesta-i rolul natural al parlamentelor peste tot în lume și RM nu poate fi o excepție”, afirmă Munteanu.

El mai menționează că „încălcarea acestei ierarhii juridice între Parlament și Președinte poate avea drept rezultat preluarea unor competențe exclusive ale Parlamentului de către Președinte, angajând aceste instituții într-un conflict constituțional cu efecte devastatoare asupra ordinii de drept”.

„ Or, cetățenii RM numai de conflicte nu au nevoie în condițiile actuale de pandemie și sărăcie. Bunăcredința Președintelui se manifestă în capacitatea sa de a-și exercita rolul de co-decident la formarea guvernelor, prin dialog, moderație și respect pentru ordinea constituțională”, încheie Igor Munteanu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Stai puțin dl Igor Munteanu ! Dar unde e majoritatea parlamentară ? Coaliția încă nu există. După regulamentul Parlamentului (art.4 alin.12 – expert constituțional Alexandru Arseni) sunt necesare prezentarea în plenul Parlamentului a declarației de constituire a majorității absolute împreună cu procesele-verbale de participare la coaliție a fiecărei fracțiuni. Ceia ce nu s-a făcut. Și nici nu se dorește să se facă. Așa că nu se poate accepta, că dna Durleșteanu e înaintată oficial ca candidat la prim-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.