Acasă Economic Guvernul se așteaptă la o creștere economică de 0,3% în 2022

Guvernul se așteaptă la o creștere economică de 0,3% în 2022

0

Moldova prognozează o creştere a PIB-ului de 0,3% în 2022, după o creştere economică de 13,9% realizată în 2021. Acest lucru a fost declarat miercuri de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, la un briefing susţinut după şedinţa de guvern.

Ea a spus că prognoza macroeconomică a guvernului este în concordanţă cu previziunile internaţionale conform cărora economia Moldovei va stagna din cauza evenimentelor din vecina Ucraină, distrusă de război.

„În funcţie de ceea ce se întâmplă în Ucraina, va trebui să evaluăm modul în care aceste riscuri externe vor afecta economia noastră. Am discutat deja cu FMI despre nevoia de finanţare suplimentară în cadrul programului pentru Moldova, atât în 2022, cât şi în 2023”, a spus Gavriliţa.

Potrivit ei, o misiune a FMI va sosi în curând la Chişinău pentru a conveni asupra unei noi versiuni revizuite a actualului program de 40 de luni al guvernului cu FMI. Vizita misiunii FMI de săptămâna trecută s-a încheiat fără tradiţionala conferinţă de presă privind rezultatele acesteia.

De asemenea, premierul a anunţat că sunt în desfăşurare negocieri cu Banca Mondială şi Uniunea Europeană pentru suplimentarea finanţării republicii.

Economia Moldovei, după ce a scăzut cu 8,3% în 2020, a înregistrat o revenire rapidă în 2021, în urma căreia PIB-ul a crescut cu 13,9%, ajungând la 241,9 miliarde lei (12,14 miliarde dolari) în preţuri curente de piaţă.

Deşi la începutul anului guvernul a prognozat o creştere de 4,2%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.