Acasă Politic Grosu: Dodon, Voicu și omul lui Plahotniuc au dat un tun de...

Grosu: Dodon, Voicu și omul lui Plahotniuc au dat un tun de 12 milioane

0

Fostul președinte Igor Dodon, prin intermediul ministrului de Interne, Pavel Voicu, și al lui Vaja Jhashi, care ar fi omul lui Vlad Plahotniuc, ar fi pus în aplicare o schemă de peste 12 milioane de lei pe piața grâului. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul Igor Grosu, transmite SafeNews.md cu referire la Știri.md.

„Atenție! Cum Igor Dodon, prin Pavel Voicu (Ministru de Interne) și Vaja Jhashi (omu lui Plahotniuc) a dat un tun de peste 12 mln lei zilele trecute. Scoți grâul din rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei/kg, printr-o firmă, dupa care grâul este vândut altei firme deja la un preț de 4,6 lei/kg. 

Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, crescătorii de animale au nevoie de ajutor. Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Dl Alexandru Stoianoglo aveți toată informația”, a scris Grosu.

Totodată, Grosu a distribuit o postare publicată de secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, în care se prezintă schema prin care a fost scos grâul din rezerva de stat.

„Cronologia Grâului

22 Februarie
SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 tone de grâu. Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie
Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 MDL/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului (https://bit.ly/3rLTduJ) după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform HG 454 din 2020 prin care, atenție, grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020 (anul trecut).

2 Martie
Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul Zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

5 Martie
Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 tone, la prețul de 4 600 MDL/tona (4,6 MDL/kg).

10 Martie
MADRM trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 01 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Atenție, conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie
În spațiul public apare info despre transportarea grâului către PIL Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie
CSS recomandă interzicerea exportului de grâu”, a scris Andrei Spînu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.