Motivarea reținerii șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este plauzibilă, iar singurul motiv pentru care se cere arest preventiv pentru acesta este pentru a-i „închide gura care critică”. De această părere este Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Mai mult, juristul a ținut să amintească faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declara anterior că „procurorii nu vor mai aresta abuziv”, iar la scurt timp, Morari era reținut.
În ceea ce privește recenta arestare a lui Morari, Gribincea susține că argumentul procurorului confirmă încă o dată că nu există motive pentru arestarea acestuia.
Referitor la acuzațiile care i se aduc șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Vladislav Gribincea susține că sunt ”halucinante”.
Într-un final, Gribincea a menționat faptul că reținerea lui Morari nu este altceva decât ”închiderea gurii care critică”.
Amintim că marți, 19 ianuarie 2020, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a fost citat de Procuratura Generală pentru ora 14:00, pentru a i se aduce noi acuzații într-un alt dosar penal, numit generic “Vento”. Drept urmare, acesta a fost reținut de către procuroruii PCCOCS, pentru un terment de 72 de ore, fiind escortat în izolatorul de detenție al Direcției de Poliție a mun. Chișinău.
Miercuri, 20 ianurie, printr-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală se anunța despre faptul că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuirea pentru patru capete de acuzare și a depus demers pentru aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile.
Viorel Morari este acuzat de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce procurorii au ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
În același timp, procurorul de caz, Renata Anici a argumentat necesitatea aplicării arestului preventiv pentru şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie prin faptul că acesta s-ar putea eschiva de la răspundere şi ar putea părăsi ţara prin regiunea transnistreană.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.