Acasă Diverse Furtuna periculoasă care ar putea lovi Pământul: Specialiştii, în alertă

Furtuna periculoasă care ar putea lovi Pământul: Specialiştii, în alertă

0

Ce furtună periculoasă ar putea lovi Pământul chiar azi și ce spun experții? Efectele acestei furtuni se pot resimți la nivelul rețelelor electrice și al transformatoarelor, putând interfera cu sateliții și perturbând sateliții, GPS-urile și radio-urile.

Furtuna periculoasă care ar putea lovi Pământul

Este vorba despre o furtună geomagnetică care ar putea lovi Terra după o ejecție de masă coronală care a avut loc pe 28 august, conform Serviciului Național de Meteorologie din Statele Unite, transmite SafeNews.md cu referire la playtech.ro.

Această furtună poate să afecteze rețelele electrice și transformatoarele, poate să interfereze cu sateliții, poate să perturbe comunicațiile radio.

De precizat este că furtunile geomagnetice sunt evaluate pe o scară de la 1 la 5, cu mențiunea că 5 prezintă cel mai mare potențial de daune.

Până și o furtună geomagnetică G1 poate să creeze probleme, inclusiv fluctuații ale rețelei electrice și efecte minore asupra operațiunilor prin satelit.

Ce este o furtună geomagnetică

O furtună geomagnetică este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de perturbări ale materiei interplanetare. O furtună geomagnetică reprezintă o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar ce interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

De menționat este că cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 150 de ani a avut loc la data de 23 iulie 2012, însă din fericire aceasta a „ratat” cu puțin Terra.

Furtuna geomagnetică este provocată de norii de particule aruncate în spațiu cu ocazia uriașelor explozii solare.

Particulele, denumite științific CME, ating Pământul într-un interval de 2-3 zile de la explozia solară respectivă.

Aceste CME sunt compuse din gaze ionizate, plasmă și particule încărcate energetic.

CME au un câmp magnetic propriu care interacționează cu cel al Pământului și provoacă furtunile geomagnetice.

Interacțiunea dintre CME și câmpul magnetic al Pământului induce în ionosferă particule încărcate energetic cu un sens de mișcare de la vest la est.

Fluxul de particule induce, la rândul lui, în scoarța terestră curenți electrici cu intensitate mare ce produc câmpuri magnetice care interacționează cu câmpul magnetic terestru.

În funcție de intensitatea exploziei solare și de orientarea ei față de Pământ, furtunile geomagnetice durează între câteva ore și câteva zile.

Furtunile geomagnetice produc pagube însemnate în sistemele naționale de transport al energiei electrice.

Datorită întinderii pe arii geografice mari, în liniile electrice de înaltă tensiune sunt induși curenți electrici de intensitate mare, curenți care pot provoca distrugerea transformatoarelor.

Pe 13 martie 1989, o puternică furtună geomagnetică a afectat alimentarea cu energie electrică a 6 milioane de persoane din Quebec, Canada.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.