Acasă Justiţie Fost vicedirector CNA către Procurorul General: Vă rog să negați public că...

Fost vicedirector CNA către Procurorul General: Vă rog să negați public că atât Dvs, cât și procurorii din subordine ați fi recomandat încurajarea administrației instituțiilor medicale să intimideze medicii cu dosare penale

2

Cristina Țărnă, fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție (CNA), și fiica directorului demis al Spitalului Clinic Republican (SCR) Anatol Ciubotaru, se adresează public conducerii procuraturii generale pentru a-i trage la răspundere pe cei care periclitează viața și sănătatea lucrătorilor medicali.

În ultimele săptămîni în presă apar frecvent dezvăluiri ale cadrelor medicale despre condițiile de muncă, protecție insuficientă și reproșuri la adresa autorităților. În mod constant ei afirmă că sunt supuși intimidărilor cu dosare penale din partea conducătorilor instituțiilor medicale, fie personal, fie prin intermediul membrilor familiilor lor (exemplul recent al tînărului Eugeniu Cebotari), se arată întro postare pe pagina de facebook a Cristinei Țărnă.

Fosta vicedirector CNA le i-a apărarea angajaților medicali și susține că cei care ar trebui trași la răspundere sunt cei care periclitează viața și sănătatea acestora.

Eu personal nu văd temei juridic pentru atragere la răspundere penală a medicilor, asistentelor medicale, infirmierelor, brancardierilor și șoferilor de ambulanță impuși să muncească în condiții periculoase pentru viața și sănătatea lor și a familiilor lor, în cazul în care dezvăluie public dificultățile, pericolele iminente și umilințele la care sunt supuși.

Consider că riscă să fie atrași la răspundere tocmai cei care le periclitează viața și sănătatea lucrătorilor medicali, nu respectă normele de protecție a muncii, le îngrădesc libertatea de exprimare și le lezează onoarea, demnitatea și reputația lor profesională, iar prin toate aceste acțiuni duc la răspîndirea și mai mare a epidemiei. Sunt bine cunoscute cazurile mai multor spitale transformate în focare de infecții, în care medicilor li s-a refuzat testarea lor pînă nu au manifestat simptome, nu li se permitea să se autoizoleze (uneori chiar prin indicații directe de la ANSP), erau impuși să continue să activeze fiind potențial bolnavi, dar asimpotmatici, deși era absolut clar că între timp, ei sunt transformați în factor de răspîndire a infecției cu COVID-19 printre colegii lor, pacienți și în comunitate .

Vădit revoltată de atitudinea de care beneficiază medicii, din partea conducerii statului, Cristina Țărnă se adresează procurorului general Alexandr Stoianoglo să i-a măsurile de rigoare.

Ca jurist și procuror care înțelege că severitatea pedepsei este proporțională gradului de pericol social al faptei, Vă ROG RESPECTUOS SĂ COMENTAȚI asupra pedepselor pe care le riscă cetățenii în funcție de gravitatea următoarelor fapte: pe de o parte, persoanele în etate care nu respectă autoizolarea impusă și încălcă măsurile de prevenire a răspîndirii infecției cu COVID-19 sunt sancționate contravențional cu amendă de peste 1000 euro (chiar dacă nimeni nu îi ajută să-și procure alimente sau să-și evacueze gunoiul din apartament) iar pe de altă parte, nimeni nu cunoaște ce tip de răspundere juridică și pedeapsă riscă persoanele care:

1. uzează de pîrghii administrative pentru a refuza testarea și autoizolarea lucrătorilor medicali aflați în contact cu persoane infectate cu COVID-19 și care au motive întemeiate de a consideră că ar putea fi și ei infectați (cazul medicilor de la Spitalul de Psihiatrie),

2. impun lucrătorii medicali să-și continue activitatea și după manifestarea semnelor de infectare cu COVID-19, decizii care pot duce la decesul medicului (cazul regretatei Ecaterina Litvinschi),

3. îi amenință cu dosare penale pe lucrătorii medicali dacă vor vorbi despre aceste pericole la care sunt expuși ei și la care îi expun pe alții (exemple sunt medicii din mai multe spitale).

Mai mult decât atât Țărnă îi solicită procurorului general să nege public că atât dumnealui, cât și procurorii din subordine ar fi recomandat ministerului de profil și Guvernului să încurajeze administrația instituțiilor medicale să intimideze medicii cu dosare penale.

Totodată, Vă ROG SĂ OFERIȚI PUBLIC ASIGURĂRI că veți interveni pentru a sancționa corespunzător procurorii care transmit asemenea mesaje de intimidare și răfuială împotriva lucrătorilor medicali. Societatea și medicii în special au nevoie de aceste asigurări publice, deoarece dacă nu o faceți Procuratura Republicii Moldova este asociată direct cu intimidările la adresa lucrătorilor medicali.

Iar la final, Cristina Țărnă mai solicită conducerii Procuraturii Generale să informeze lucrătorii medicali asupra câtorva aspecte:

SOLICIT SĂ INFORMAȚI LUCRĂTORII MEDICALI:

1. dacă riscă să fie atrași la răspundere penală pentru dezvăluirile pe care le fac și dacă da – în baza cărui articol din Codul Penal.

2. dacă organele procuraturii sunt antrenate în intimidarea conducătorilor instituțiilor medicale, a lucrătorilor medicali și a membrilor familiilor acestora.

3. cui ar trebui să se adreseze în cazul în care sunt impuși să săvîrșească acțiuni, prin intermediul cărora pot agrava starea epidemiologică în instituțiile în care activează.

4 dacă veți examina în ordinea art.274 CPP cazurile de intimidare a lucrătorilor medicali prin intermediul intentării cauzelor penale, care pot fi calificate prin prisma art.166/1 alin.(3) sau alin.(4) lit.b)-c), e)-g) CP*.

SafeNews.md a încercat să obțină o reacție din partea reprezentanților Procuraturii Generale, însă aceștia nu au răspuns la apelurile telefonice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.