Acasă Istorii din spatele culisei Focar de Covid-19 la azilul de bătrâni din Cocieri; „Inițial s-a îmbolnăvit...

Focar de Covid-19 la azilul de bătrâni din Cocieri; „Inițial s-a îmbolnăvit medicul, mai mulți beneficiari au febră”

0

Situat pe malul Nistrului, între satele Cocieri și Corjova, azilul de bătrâni găzduiește 117 beneficiari. Începând cu 17 martie, când autoritățile din Transnistria au instituit starea de urgență, azilul s-a pomenit izolat între posturi militare amplasate ilegal de autoritățile de la Tiraspol, inclusiv între baraje formate din blocuri de beton. Timp de zece zile militarii au blocat accesul la locul de muncă al angajaților instituției originari din satele subordonate Chișinăului. Problema a fost soluționată de Biroul de reintegrare, abia pe 27 martie, curent. Angajații au început să meargă la lucru în baza unor permise. Tot atunci autoritățile din Transnistria le-au interzis deja angajaților săi să treacă la serviciu. Până la urmă întâmplarea a făcut ca anume această instituție să devină primul focar de infecție în regiune. Ministerul Sănătății nu a oferit deocamdată nicio informație despre extinderea epidemiei la această instituție.

Solicitat de Jurnal md, Ion Mițcul, secretarul primăriei Cocieri ne-a confirmat că Centrul republican de reabilitare a invalizilor și veteranilor este în carantină.

„Pe 17 aprilie a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a primăriei Cocieri. Medicul Irina Cerlat ne-a informat că la azil s-a îmbolnăvit medicul. Testul a confirmat că este infectat cu Covid-19. Doamna este originară din s. Doibani, din regiunea transnistreană. Acolo a consultat o pacientă de Covid-19 și se presupune că de la ea s-a infectat. Focarul s-a extins la azil, vineri am fost informați că mai mulți bătrâni au febră”, ne-a spus secretarul.

Le telefoanele administrației azilului nu ne-a răspuns nimeni. Potrivit autorităților locale, angajații din Cocieri și Molovata Nouă și-au luat lucrurile de acasă și vor sta închiși pe teritoriul instituției timp de 14 zile.

Deși se vorbește că cele două sate: Cocieri și Molovata Nouă ar putea intra în carantină, primarul de Molovata Nouă, Oleg Gazea, ne-a spus că satele și așa sunt izolate de restul lumii.

„Ne pare foarte rău că infecția cu acest virus a pătruns pe teritoriul celor mai vulnerabili oameni. Instituția este în carantină. Oamenii de la noi din sat care lucrează la azil vor sta izolați acolo timp de 14 zile. Se spune că bătrânii bolnavi sunt duși la Chișinău, dar nu cunoaștem detalii”, ne-a spus primarul.

Acesta ne-a confirmat că și pe teritoriul satului Molovata Nouă au fost înregistrate două cazuri de Covid-19. Este vorba de doi polițiști, ambii internați la Chișinău.

„La unul din ei starea este satisfăcătoare, la altul este mai gravă. Familiile lor au fost izolate la domiciliu. Satul nu intră în carantină deocamdată, dar dacă numărul bolnavilor va crește, posibil ca bacul peste Nistru să circule într-un regim mai restrâns”, a mai spus primarul.

Anterior secretara azilului de bătrâni, Natalia Oprea, ne-a informat că se deplasează zilnic de la Molovata Nouă la locul de muncă.

„A fost creată o listă cu numele angajaților de la azil pe care o prezentăm la postul cu militari de la marginea satului Cocieri. Tot noi venim cu termometre, ne măsurăm acolo pe loc temperatura, și abia după această procedură ni se permite să trecem”.

Aceeași sursă ne-a informat că azilul mai dispunea de rezerve alimentare procurate înainte de carantină.

„Cu două nopți în urmă s-au îmbolnăvit doi pensionari de la noi. Am chemat salvarea și i s-a permis să treacă fără probleme peste Nistru. Cel puțin acest fapt ne bucură, că în caz de boală, putem avea această legătură cu restul lumii. O parte din angajați care nu pot ajunge la muncă și-au luat concedii”, ne-a mai spus atunci Natalia Oprea. Nu am putut lua legătura cu conducerea azilului ca să aflăm în ce măsură este dotată instituția cu măști, mănuși și medicamente.

Potrivit informațiilor oficiale ale Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în raionul Dubăsari au fost confirmate 7 cazuri de Covid-19.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.