Acasă Economic Expert: Plata salariilor în plic a scăzut de două ori în ultimii...

Expert: Plata salariilor în plic a scăzut de două ori în ultimii 4 ani

0

În Republica Moldova, în ultimii patru ani, a crescut cu circa 10% numărul celor care sunt remunerați oficial și a scăzut de două ori plata salariilor în plic.

Dacă în iulie 2018 aproape 79% dintre moldoveni declarau că tot salariul pe care îl primesc lunar este oficial, în februarie 2022 procentul acestora a ajuns la 88%, precizează Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, citat de IPN.

„Odată ce statul a redus povara fiscală, a devenit mai sever în tot ceea ce înseamnă plata salariului în plic, au fost introduse mai multe modalități de verificare, inclusiv aplicate amenzi, vedem că numărul celor salariați la plic a scăzut de două ori. În ultimii patru ani a crescut responsabilitatea agenților economici, a cetățenilor, a crescut influența statului, iar ca rezultat avem o creștere esențială, vizibilă, a numărului celor care au un salariul oficial”, a afirmat economistul.

Pe categorii de vârstă, tinerii de la 18 la 29 de ani muncesc oficial în proporție de 31%. Dintre moldovenii de 30-44 de ani doar jumătate au un loc de muncă stabil și cu remunerare. Dintre cei cu vârsta de la 45 la 59 de ani, 44,7% muncesc regulat și primesc un salariu oficial. Cei trecuți de 60 de ani muncesc oficial în proporție de 10,9%.

Veaceslav Ioniță menționează că studiile influențează enorm posibilitatea unui cetățean de a-și găsi un loc de muncă, cu remunerare oficială. Dintre cei cu studii superioare, în vârsta aptă de muncă, 56,8% declară că au un loc de muncă plătit integral oficial. La polul opus se află cei cu studii medii incomplete, unde doar 15,4% dintre ei declară ca au un loc de muncă integral plătit oficial.

În 2022, fondul de salarizare oficial al țării va fi estimativ de 88 de miliarde de lei. Dintre aceștia, apropare 85 de miliarde de lei vor fi direcționați către cei 610 mii de moldoveni care spun că primesc tot salariul oficial, notează expertul. Salariile care se dau în plic în acest an se vor ridica la 8 miliarde de lei. „Din aceste 8 miliarde de lei, 6 miliarde de lei vor fi acordați moldovenilor care declară că absolut întreaga lor remunerare este în plic. Celelalte 2 miliarde de lei vor merge către moldovenii care primesc o parte din salariu în plic. Astfel, ratările bugetului de stat sunt estimativ la 3,5 miliarde de lei din cauza salariilor care se plătesc în plic”, a menționat analistul economic.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.