Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // Stoianoglo și PCCOCS continuă să-l ”APERE” pe Platon?!...

EXCLUSIV // DOC // Stoianoglo și PCCOCS continuă să-l ”APERE” pe Platon?! BNM cere explicații de la PCCOCS și invocă încălcări ale legislației

0

Procurorul General Alexandr Stoianoglo dar și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Ogranizate și Cauze Speciale (PCCOCS) – învinuiți de apărarea intereselor lui Veaceslav Platon. Acest fapt rezultă dintr-o scrisoare emisă de către Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu prin intermediul căreia sunt raportate încălcări de procedură penală, invocând faptul că nu au fost informați despre începerea urmăririi penale sau despre refuzul pornirii acesteia, nici după expirarea termenului legal, în urma informațiilor pe care BNM le-a expediat în privința unor încălcări ale lui Platon, încă în noiembrie 2020.

La 20 noiembrie 2020, Banca Națională a Moldovei (BNM), prin intermediul unei solicitări transmise de către guvernatorul Octavian Armașu îi cerea procurorului general Alexandr Stoianoglo să demareze o anchetă împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pentru prezentarea datelor false. Astfel, la aproape un an distanță, când presa a intrat în posesia unor documente semnate de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în care procurorul general este informat că Platon a prezentat la BNM, sub proprie răspundere, declarații vădit false, organul procuraturii a venit cu o reacție prin intermediul unui comunicat de presă emis la 13 august 2021.

„În contextul ultimelor declarații proliferate în spațiul public, cu privire la pretinse inacțiuni ale procuraturii în raport cu solicitările parvenite de la Banca Națională a Moldovei, vizavi de unele aspecte ale investigării „fraudei bancare”, comunicăm că toate aceste informații au fost oficial înregistrate și redirecționate către (PCCOCS).
Procurorii PCCOCS sunt responsabili de unele segmente ale investigațiilor pe dosarul denumit generic „frauda bancară”, cum ar fi activitatea bancară și cea derivată din perioada 2014-2016. În cadrul dosarului, de asemenea se investighează activitatea administratorilor speciali din cadrul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, cât și activitatea persoanelor cu funcție publică/demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, în cadrul instrumentării acestor cauze penale de către procurori, au fost solicitate și ridicate mai multe informații în baza unor mandate judecătorești, ce vizează activitatea acestor persoane cu privire la investigațiile demarate.
Respectiv, atât băncile comerciale, cât și Banca Națională, în repetate rânduri, au furnizat informații relevante cauzei, care au fost anexate la dosarele penale și sunt investigate în cadrul urmăririi penale.
Astfel, toate informațiile, inclusiv cele dezbătute în spațiul public, precum că ignorate de către procurori, constituie obiectul de examinare a cauzei penale care urmează a fi apreciate prin prisma coroborării lor.
Deoarece investigațiile în acest dosare se află la o etapă activă, alte detalii nu pot fi furnizate, pentru a nu prejudicia buna desfășurare a urmăririi penale”, se menționeaza în comunicatul PCCOCS.

Așa cum subiectul potrivit căruia procurorul general Alexandr Stoianoglo ”refuză” să acționeze legal în privința lui Veaceslav Platon, în scopul tragerii la răspundere penală a ultimului, a căpătat o rezonanță sporită, la 19 august 2021, PCCOCS a expediat o scrisoare către BNM prin care informează despre faptul că ”informațiile prezentate de către BNM în privința lui Platon au fost anexate la cauza penală pornită la 11.09.2020.

În acest sens, Banca Națională a Moldovei (BNM) expediază o nouă scrisoare către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Ogranizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit scrisorii din 17 septembrie 2021 care a intrat în posesia redacției SafeNesw.md, Octavian Armașu acuză instituția procuraturii de încălcări de procedură penală, invocând faptul că nu au fost informați despre începerea urmăririi penale sau despre refuzul pornirii acesteia, nici după expirarea termenului legal.

Astfel, Armașu solicită repetat ca BNM să fie informată despre începerea urmăririi penale sau despre refuzul pornirii urmăririi penale în urma sesizării BNM.

Amintim că Banca Națională a Moldovei, prin intermediul unei solicitări transmise de către guvernatorul Octavian Armașu la 20 noiembrie 2020, îi cerea procurorului general Alexandr Stoianoglo să demareze o anchetă împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pentru prezentarea datelor false. Solicitare pe care șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo ar fi ignorat-o. Mai mult decât atât, la scurt timp de la transmiterea sa, scrisoarea ar fi ajuns pe masa lui Platon, care a și declanșat în acea perioadă mai multe atacuri la adresa conducerii BNM.

Mai exact, Armașu preciza că, în anul 2015, Platon răspundea unei solicitări BNM, afirmând că deține o cotă nesemnificativă de acțiuni în cadrul Moldinconbank și nicio acțiune în cadrul Agroindbank.

În toamna anului 2020, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a ridicat documente de la BNM în baza unei plângeri a lui Platon care viza deposedarea sa de acțiuni din cadrul celor două bănci. În plângerea de la PCCOCS Platon a indicat că ar fi deținut direct sau indirect acțiuni în cadrul Moldinconbank și Agroindbank.

sursă doc: cotidianul.md

De precizat este faptul că în cazul în care Procuratura l-ar fi cercetat penal pe Veaceslav Platon în baza articolelor din codul penal indicate în plângere și ulterior găsit vinovat de infracțiunile încriminate, acesta ar fi riscat o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.