Acasă Exclusiv EXCLUSIV// DOC// Secretarul general al Aparatului Președintelui, NICOLAE POSTURUSU – la un...

EXCLUSIV// DOC// Secretarul general al Aparatului Președintelui, NICOLAE POSTURUSU – la un pas de a deveni JUDECĂTOR, în pofida faptului că nu întrunește condițiile legale

0

Nicolae Posturusu – consilierul Președintelui Igor Dodon, este la un pas de a deveni judecător! Asta în condițiile în care acesta nu corespunde prevederilor legale.

Menționăm că conform art. 6 alin. (2) din Legea cu privire la statutul judecătorului, se consideră vechime în muncă care oferă persoanei dreptul de a candida la funcţia de judecător, activitatea acesteia pe parcursul ultimilor 5 ani în calitate de judecător sau judecător-asistent al Curţii Constituţionale, judecător în instanţele internaţionale, procuror, profesor de drept titular în instituţiile de învăţămînt superior acreditate, formator al Institutului Național al Justiției în domeniul dreptului, avocat, asistent judiciar sau grefier.

Astfel, analizând CV-ul lui Nicolae Posturusu în calitate de candidat la funcția de judecător, s-a stabilit că acesta, de fapt, nu întrunea condițiile legale, pentru a fi admisă de către Consiliul Superior al Magistraturii, a cererei sale pentru realizarea procedurilor de selectare pentru accedere în funcția de judecător.

Necătând la aceasta, prin Dispoziția Nr. 151 din 28.12.2018 semnată de către Președintele de atunci al CSM, Victor Micu – cererea lui Nicolae Posturusu a fost admisă, fără a fi dezbătută în ședința plenului CSM.

Fiind supus evaluării de către Institutul Național al Justiției, Posturusu Nicolae a dat dovadă de o ”pregătire impecabilă” fiind evaluat cu nota medie maximă posibilă „10”. Astfel, depășind rezultatele a altor 83 de candidați la funcția de judecător.

Totuși, sursele noastre, ne-au informat, că nu cunoștințele și pregătirea excepțională a lui Nicolae Posturusu, l-au ajutat să ajungă la un pas de a fi numit judecător, ci relațiile apropiate ale acestuia cu ex-Președintele CSM, Victor Micu și factorii de decizie din cadrul INJ.


Astfel, am intrat în posesia informației, că Nicolae Posturusu este finul de cununie al lui Roman Talmaci (președintele Uniunii Executorilor Judecătorești din Republica Moldova), care la rândul său este cumătru cu nimeni altul decât Victor Micu.


Nu ne miră nici faptul, că la INJ Nicolae Posturusu a luat un rezultat maximal, asta în condițiile în care acesta este cumătru cu Directorul INJ – Diana Scobioală, dar și cu avocatul Victor Brduh.

Nicolae Posturusu – omul președintelui Dodon?

La 21 noiembrie 2019, în Monitorului Oficial a fost publicat decretul prezidențial privind numirea în funcția de secretar general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova a lui Nicolae Posturusu.

Câteva zile mai târziu, Nicolae Posturusu, s-a numărat printre membrii delegației din R. Moldova care au întreprins o vizită de lucru la Strasbourg. Posturusu apare în fotografii alături de ministrul Justiției la o întrevedere cu președintele Comisiei europene de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Foto: justice.gov.md

Deși din punct de vedere instituțional, omul președintelui nu ar trebui să fie prezent la o astfel de întâlnire, Posturusu a declarat pentru zdg.md că prezența sa în cadrul delegației a fost una motivată și coordonată cu Prim-ministrul. 

„Sunt funcționar public, nu sunt persoană cu demnitate publică. Includerea mea în componența delegației a fost permisă/coordonată cu Prim-ministrul. Atribuțiile mele sunt stabilite strict de lege și fișa de post. Răspund de domeniul drept în Apartul Președintelui. Misiunea mea a fost să aud din prima sursă părerea experților pe marginea foii de parcurs în domeniul justiției, precum și identificarea unor eventuale soluții de depășire a crizei instituționale din sistemul judecătoresc”

În luna februarie curent, secretarul general adjunct al Aparatului Președintelui Republicii Moldova Nicolae Posturusu a fost numit și în fucția de vicepreședinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele Republicii Moldova. Informația a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 9 februarie.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.