Acasă Exclusiv EXCLUSIV// DOC// Scrisoare anonimă despre un ”NOU JAF”: Legătura dintre Platon și...

EXCLUSIV// DOC// Scrisoare anonimă despre un ”NOU JAF”: Legătura dintre Platon și Stoianoglo

0

O scrisoare anonimă ce conține acuzații în adresa controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și protecția pe care i-ar oferio actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe adresele electronice ale mai multor instituții media din țară.

Portalul SafeNews.md a recepționat scrisoarea în seara zilei de 25 noiembrie, pe adresa electronică a redacției, parvenită de pe un cont anonim. Scrisoarea conține informații referitor la organizarea unui ”nou jaf în Moldova”, prin urmare, reieșind din faptul că informația respectivă este de interes public major, portalul SafeNews.md a decis publicarea acesteia, fără a fi redactată.

Dat fiind faptul că informația din acest articol nu ne aparține, portalul SafeNews.md transmite suportul nostru informațional pentru publicarea tuturor reacțiilor și replicilor publice ale persoanelor nominalizate în scrisoare și reconfirmăm că SafeNews.md nu a reinterpretat articolul, informații pe care nu și le atribuie.

Vedeți mai jos conținutul scrisorii anonime:

Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo – doi într-o teacă

În spatele pandemiei de Covid-19 se pune la cale un nou jaf al Moldovei. De această dată cu participarea Curții Supreme de Justiție și cu acoperirea Procuraturii Generale.

Organizatorul infracțiunii este cunoscutul afacerist scandalos Veaceslav Platon, botezat demult „raiderul nr.1 din spațiul  post-sovietic”. Timp de 20 de ani, acest geniu financiar cu o reputație îndoielnică a comis jafuri pe teritoriul Moldovei, Rusiei și Ucrainei. El este cel care a pus la cale și a executat cunoscutul „Laundromat” – operațiunea în care a fost spălată suma colosală de circa 22 miliarde de dolari din Rusia prin instanțele de judecată și „Moldinconbank”, instituție asociată cu Platon.  În Rusia, el este tratat ca unul dintre organizatorii acestei fraude și are statut de acuzat în acest dosar penal de rezonanță. În Ucraina, Platon este cunoscut pentru faptul că este implicat în tranzacții mari și dubioase cu compania națională „Energoatom”. Presa ucraineană a scris mult despre implicarea lui Platon în „recuperarea” datoriilor de la cea mai importantă întreprindere națională din domeniul energiei nucleare, fapt care a pus-o sub riscul falimentului. În afară de spălarea banilor, numele lui Platon a figurat în dosare de rezonanță ce țin de atacurile raider la cele mai mari bănci din Moldova: „Moldova-Agroindbank”, „Banca de Economii”, „Victoriabank”.

După cum se cunoaște, în aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru furtul unei sume uriașe din BEM. În rezultat, procurorii au ridicat de la el și au restituit statului circa 800 de milioane de lei din banii furați din bancă.

Iar în decembrie 2017, Platon a fost condamnat la încă 13 ani de închisoare într-un dosar privind însușirea a sute de milioane de lei de pe conturile S.A. „Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group”. Într-un final, potrivit legislației, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare.

Din acel moment începe povestea unei eliberări foarte interesante, o vrăjeală, a contelui de Monte Cristo în devenire! Între timp, situația politică din Republica Moldova s-a destabilizat, guvernele se schimbau o dată la câteva luni și nimănui nu-i ardea de Platon.

Astfel, acesta a decis să obțină mai întâi eliberarea sa, să-i fie anulate termenele de detenție și condamnarea în cel de-al doilea dosar, toate aflate pe rol la Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție. Din componența Colegiului, la acea vreme, făceau parte judecătorii Iurie Diaconu, Ion Guzun, Liliana Catan, Dumitru Mardari, Maria Ghervas.  

Din informațiile de care dispunem, pe 29 octombrie 2019, Platon le-a plătit fiecăruia dintre judecătorii sus menționați câte 300 de mii de euro, iar ei au anulat hotărârea anterioară a Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău și au trimis dosarul lui Platon privind însușirea a sute de milioane de lei disponibile în conturile S.A. „Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group” la reexaminare, din nou, la Curtea de Apel Chișinău. Așa cum a rugat Platon, Colegiul s-a reunit într-o altă componență.

Colegiul Penal, care a examinat atunci dosarul lui Platon, avea în componența sa următorii judecători: Ion Pleșca, Elena Cojocaru, Silvia Gârbu. „Investițiile” lui Platon în bunăstarea acestor judecători au constituit câte 200 mii de euro. În semn de mulțumire pentru „investițiile” menționate, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău, în componența deja menționată, a anulat definitiv condamnarea în acest dosar, Platon fiind astfel achitat în această cauză .

După ce a testat „mecanismul” care l-a pus în libertate pe acest caz penal, geniul malefic a pus în aplicare o operațiune pentru eliberarea sa definitivă. Întrucât toate instanțele judiciare din Republica Moldova au confirmat verdictul în primul caz al lui Platon privind furtul din BEM, el a apelat la plenul Curții Supremă de Justiție a Moldovei, unde decizia este luată nu de un singur complet de magistrați al unui Colegiu Penal al Curții Supreme de Justiție a Moldovei, ci de către toți judecătorii Colegiilor Penale. La acel moment erau opt judecători: Vladimir Timofti, Nadejda Toma, Anatolie Țurcanu, Elena Cobzac, Victor Boico, Iurie Diaconu, Ion Guzun, Liliana Catan. De această dată taxa a crescut până la 400 mii de euro pentru fiecare. Pentru o plată suplimentară, ultima din listă, Liliana Catan, s-a angajat să-i convingă pe cei indeciși.

Așadar, la 15 iunie 2020, Veaceslav Platon, stătea în pragul închisorii nr.13, fiind eliberat la ordinul direct al Procurorului General, Alexandr Stoianoglo[1], făcea în fața camerelor TV promisiuni zgomotoase despre cum el va lupta în interesele poporului moldovenesc, împotriva regimului lui Plahotniuc și cum va restitui țării tot ceea ce a fost jefuit și cum va triumfa dreptatea.

2020 a fost schimbat beneficiarul și directorul companiei. Oleg Lucanov a fost înlocuit cu cetățeanul ucrainean Serghei Revva (a.n. 10.1977)[8].

Trebuie menționat că noul beneficiar și director al companiei SYMBOL WOOD LIMITED, Serghei Revva, este persoana de încredere a lui Palton și au legături directe prin intermediul soției sale Evghenia Tulcevskaia. Soția lui Revva – Dina Gașnikova este rudă cu soția lui Platon, Evghenia Tulcevskaia. Reiese că Platon a mințit când a spus că nu are nici o legătură cu compania SYMBOL WOOD LIMITED.

De asemenea, circumstanțele respective demonstrează existența unor legături strânse între Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo.

O sursă apropiată de Platon susține că, în prezent, în toate proiectele de afaceri ale lui Platon se regăsesc și interesele lui Stoianoglo. Aceasta ar fi garanția aflării sale la libertate și protecției împotriva urmăririi penale.

Asigurându-și protecția deplină a Procurorului General, aflat la libertate, Veaceslav Platon începe să pregătească terenul pentru aplicarea unei noi lovituri asupra sectorului financiar al Moldovei.

Acțiunile sale sunt susținute întru totul de Procurorul General Alexandr Stoianoglo, care i-a oferit câțiva colaboratori ai procuraturii care trebuie să-l ajute multilateral în realizarea scenariul descris mai sus.

Se cunoaște, de asemenea, că Platon este ajutat în pregătirea atacului asupra sectorului financiar al  Moldovei de:

  • Marohina Marina Vladimirovna, cetățeană a Republicii Moldova, a.n. 1989, care a activat în calitate de manager al Departamentului operațiuni bancare la „Moldindconbank”, aflată în căutare și care timp de patru ani s-a ascuns peste hotare.

La mijlocul lunii octombrie 2020, ea a revenit în țară sub garanția oferită de Alexandr Stoianoglo că nu va fi trasă la răspundere penală. Ea îl ajută pe Platon în activitatea legată de companiile internaționale. [9]

  • Mazina Ludmila Nicolaevna, cetățeană a Ucrainei, a.n. 1968, persoană de încredere a lui Platon încă de la mijlocul anilor 2000, unul dintre acționarii păgubiți ai „Moldindconbank”, responsabilă de chestiunile financiare. Se ascunde de urmărire penală în Ucraina.
  • Balica Alexandr Vasilevici, cetățean al R. Moldova, a.n. 1975, persoană de încredere a lui Platon de la mijlocul anilor 2000, responsabil de rezolvarea chestiunilor juridice, pregătirea documentelor. Se ascunde de urmărire penală în Ucraina.

Astăzi putem spune cu siguranță că ținta atacurilor lui Veaceslav Platon și ale curatorilor săi sunt cele mai mari bănci și companii de asigurări din Moldova și anume:

Victoriabank:

Schema asupra „Victoriabank” a fost elaborată de Platon și propusă lui Stoianoglo încă la 29 mai 2020[10].

Realizarea acestei scheme a fost începută de Procuratură în august 2020, după ce Platon a fost eliberat și sub îndrumarea lui.

Astfel, în august 2020, instanța moldovenească, la solicitarea Procuraturii, a pus sechestru pe activele  „Victoriabank” pe suma totală de aproximativ 2 miliarde de lei[11].

Scopul atacului a urmărit să destabilizeze activitatea băncii, să semene panică în rândul clienților și să submineze încrederea investitorilor străini și a organizațiilor internaționale în această instituție bancară. În ciuda numeroaselor declarații ale FMI, BERD, europarlamentari și multe alte persoane, sechestrul ilegal de la „Victoriabank” nu a fost ridicat, iar banca continuă să suporte toate riscurile asociate unei astfel de măsuri.

Companiile de asigurări Asito, Moldasig, Alliance Insurance Group:

Acum, Platon tatonează terenul în vederea aplicării unei noi lovituri, de această dată companiilor de asigurări. Acțiunile sale sunt consecvente și bine calculate.

ASITO

Pe data de 25.08.2020, Platon restabilește, în registrul din Marea Britanie, compania Windon & Flanders Limited, care deținea pachetul de acțiuni de control la „Asito”, în mărime de 50,127% din capitalul statutar[12].

Din momentul aplicării sancțiunilor, în august 2016 și până în momentul eliberării lui Platon din Penitenciarul nr. 13, în iunie 2020, Windon & Flanders Limited nu a întreprins careva acțiuni privind apărarea drepturilor sale în privința pachetului de acțiuni de la „Asito”.

Îndată, însă, după încetarea, din iunie 2020, a urmăririi penale împotriva lui Platon în Republica Moldova, Windon & Flanders Limited începe să întreprindă acțiuni în această direcție.

Pe data de 08.07.2020, în adresa „Asito” (denumirea curentă – „Asito Direct”) este expediată o notificare cu nr. 2 în care este solicitată achitarea mijloacelor financiare ca urmare a anulării pachetului de acțiuni, unul din semnatari fiind directorul Windon & Flanders Limited – cetățean al Federației Ruse,  Alexandr Starovoitov (De menționat că Windon & Flanders Limited nu putea semna respectiva notificare, deoarece, la acel moment, compania era lichidată).

Restabilind pe 25.08.2020 activitatea companiei Windon & Flanders Limited, Platon începe să se judece cu Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) la Judecătoria sect. Râșcani, pentru drepturile sale asupra pachetului de acțiuni de la „Asito”.[13]

Platon urmărește să obțină, în urma acestui proces de judecată, o hotărâre judiciară care să confirme ilegalitatea acțiunilor CNFP și care să-i ofere dreptul să ceară compensații de la statul Republica Moldova.

Platon controlează Windon & Flanders Limited prin intermediul directorului nominal și al companiei, cetățeanul Federației Ruse, Alexandr Starovoitov.

Starovoitov A.M. lucrează pentru Veaceslav Platon încă de la sfârșitul anilor 2000 și este un membru activ al grupării criminale organizate de Platon, care se ocupă de retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă.

Starovoitov este strâns legat de Platon prin cetățeanul rus Lev Vladimirovici Pahomov.

Pahomov  este cel mai apropiat confident al lui Platon și a fost direct implicat în retragerea banilor din Rusia, conform schemei moldovenești. În prezent are statut de acuzat pe acest caz și este deținut în arest în „Matrosskaia Tișina” împreună cu Elena Platon și Alexei Sobolev.

Pahomov și Starovoitov sunt vechi cunoscuți și acționează în calitate de „valori nominale” în diferite companii controlate de Platon.

În interesele lui Platon, Pahomov (indirect prin SRL „ȚIKINVEST”) și Starovoitov dețin o companie rusească – SRL „Energoremservice”, cod OGRN: 1027708005676.[14]

Trebuie remarcat faptul că în 2014 Veaceslav Platon a folosit SRL „ȚIKINVEST” în litigiile cu Republica Moldova în Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm pentru dreptul de a deține acțiuni la BC „VICTORIABANK”. [15].

SRL „Energoremservice” este figurant în dosare penale de spălare a banilor din Federația Rusă. În mod special, Platon, împreună cu Lev Pahomov, Alexandr Starovoitov și alți membri ai grupării criminale, au folosit SRL „Energoremservice” pentru retragerea ilegală a fondurilor din următoarele bănci rusești: „Intercapital-Bank”, „Russkii Zemelny Bank ”, „Baltika Bank”. Instituțiile de drept din Rusia au stabilit implicarea SRL „Energoremservice” în spălarea banilor din Federația Rusă [16].

„Moldasig”

27.08.2020. Platon prelungește în registrul britanic activitatea companiei Wesna LTD, care deținea 4,9917% din acțiunile „Moldasig”[17].

Platon controlează Wesna LTD prin directorul nominal și  beneficiarul – cetățeanul ucrainean Igor Agapotov.[18]

După asta, Platon începe, în numele Wesna LTD, un proces cu Comisia Națională a Pieței Financiare a Moldovei la Judecătoria Chișinău, Sect. Râșcani în care își adjudecă dreptul său asupra acțiunilor „Moldasig”.

Scopul procesului constă în obținerea unei hotărâri judiciare care să confirme ilegalitatea acțiunilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare și care îi va conferi dreptul de a primi despăgubiri de la statul Republica Moldova.

Cazul a fost examinat de magistratul Judecătoriei Chișinău, Sect. Râșcani, Olesea Țurcan.

Totodată, orarul ședințelor judiciare arată o dorință arzătoare a judecătoarei de a examina cazul, astfel încât aceasta a fixat dosarul pentru a fi examinat trei zile la rând, ceea ce nu este tipic pentru cazurile obișnuite.

Toți juriștii cu care am discutat referitor la acest aspect spun că o astfel de grabă poate avea loc în două cazuri: (1) atunci când judecătorul se află sub presiune administrativă, de exemplu, din partea Procuraturii, (2) când judecătorul este „mulțumit” (fiind mituit).

Nu știm exact care dintre cele două cauze a fost aplicată în această situație, dar faptul rămâne evident – magistratul Judecătoriei Chișinău, Sect. Râșcani, Olesea Țurcan l-a ajutat pe Platon să aplice o schemă pentru destabilizarea situației economice din Moldova, declarând ilegale acțiunile CNPF a Republicii Moldova, oferindu-i astfel posibilitatea de a cere despăgubiri de la statul Republica Moldova.

Această decizie ilegală a primei instanțe a fost atacată la Curtea de Apel.

Alliance Insurance Group (AIG)

La 25.08.2020 Platon restabilește în registrul britanic companiaBellefond Invest Limited, care a deținut 19,53% din acțiunile AIG.[19]

Platon controlează Bellefond Invest Limited prin intermediul directorului nominal și beneficiarului acesteia, cetățeanul ucrainean Denis Savcenko.[20]

După aceasta, din numele companiei Bellefond Invest Limited, Platon inițiază un proces judiciar cu Comisia Națională a Pieței Financiare la Judecătoria Chișinău, sector Râșcani, pentru proprietatea asupra acțiunilor AIG.

Scopul acestui proces judiciar este să obțină pe cale judiciară confirmarea ilegalității acțiunilor CNPF și care să-i ofere dreptul să primească compensații de la statul Republica Moldova.

Moldindconbank:

Ludmila Mazina, în interesele lui Veaceslav Platon, era deținătoarea a 4,35% din acțiunile „Moldindconbank”.

În 2016 ea a fost sancționată de Banca Națională, iar acțiunile sale au fost anulate, fiind emise altele, care au fost vândute unui alt investitor.

Legea prevede că mijloacele financiare obținute din vânzarea unor astfel de acțiuni, banca trebuie să le achite acționarilor păgubiți, care au fost sancționați.

Reieșind din aceasta, Veaceslav Platon a inițiat un proces judiciar din numele Ludmilei Mazina asupra dreptului la compensații bănești.

Scopul acestui proces judiciar este obținerea unei decizii de judecată, care să-i ofere lui Platon dreptul la compensații bănești.

Finalizarea cu succes de către Platon a tuturor proceselor judiciare în care sunt vizate băncile și companiile de asigurări moldovenești menționate va genera o reale amenințări și pot provoca destabilizarea situației economice din Moldova, inclusiv prin retragerea încă a unui miliard despre care avertiza în discursurile sale și Maia Sandu.[21]

Cunoscutul escroc Veaceslav Platon s-a pomenit din nou pe valul unor evenimente, care pot rezulta furtul a încă unui miliard. De această dată, pentru țară și noi toți consecințele acestuia pot fi cu adevărat catastrofale.

VP Inca Un Miliard by SafeNews

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.