Acasă Justiţie DOC // (In) justiție la PCCOCS: Procurorul Alexandru Guzic, OBLIGAT de instanță...

DOC // (In) justiție la PCCOCS: Procurorul Alexandru Guzic, OBLIGAT de instanță să lichideze încălcările admise în raport cu ”învinuitul” Roman Statnîi în dosarul Vento

0

Procurorul din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Alexandru Guzic, obligat de instanță să lichideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului în raport cu ex-procurorul anticorupție, Roman Statnîi, învinuit dosarul VENTO. Decizia a fost adoptată de către magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, cu sediul Ciocana la 23 iulie.

Totul ar fi început la 06.06.2021, când învinuitul Roman Statnîi a înaintat către PCCOCS o cerere prin care solicita efectuarea confruntării cu persoanele audiate în cadrul urmăririi penale.

Cererea, însă a fost respinsă ca fiind neîntemeiată de către procrorul de caz, Alexandru Guzic, la data de 14.05.2021.

În aceiași zi, Statnîi a contestat ordonanța procurorului de caz, la procurorul ierarhic superior, Ion Caracuia, șef al PCCOCS, care la rândul său a răspuns că nu există temei pentru examinarea contestației înaintate de către Statnîi.

Prin urmare, la 18.06.2021, Statnîi a contestat ordonanța emisă de Caracuian la judecătorul de instrucție.

Potrivit încheierii emise de către judecătorul Sergiu Ciobanu, este indicat faptul că petiționarul Roman Statnîi a înaintat judecătorului de instucție o plângere prin care solicita adoptarea unei încheieri prin care să fie depistată încălcarea art.13 în coroborare cu art.6 CEDO prin neexaminarea de către procurorul șef al PCCOCS, Ion Caracuian a unei plângeri depuse de căte Statnîi prin care a solicitat intervenția în calitate de procuror ierarhic pentru curmarea acțiunilor ilegale ale procurorului de caz prin neexaminarea cererilor formulate în cadrul urmăririi penale, precum și pentru refuzul de a dispune efecturea acțiunii de urmărire penală confruntarea între învinuit și toate persoanele audiate în cadrul respectivei cauzei penale, pentru aflarea adevărului și înlăturarea duvergențelor.

Amintim că marți 26 ianuarie, fostul acuzator anticorupție, Roman Statnîi a fost invitat pentru audieri în jurul orei 14:30. În cadrul acestora, procurorul delegat în cadrul PCCOCS, Alexandru Guzic i-a înaintat calitatea de bănuit, fiind reținut pentru un termen de 72 de ore.

La 29 ianuarie curent, Judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana a admis parțial demersul procurorilor prin care se solicita aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile, iar Roman Statnîi a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost menținută și de Curtea de Apel.

Precizăm că ex-procurorul Roman Statnîi, dar și șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție sunt vizați în dosarul VENTO, fiindu-le imputate patru capete de acuzare: exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării VENTO.

Igor Borș, proprietarul reţelei de benzinării Vento, a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat din perioada respectivă al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționa în comunicat.

Ulterior, Igor Borș a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Igor Borș, a fost achitat, în decembrie 2020, de magistrații sediului Buiucani ai Judecătoriei Chișinău, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse anterior omului de afaceri, de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Precizăm că procurorii au renunţat la învinuirile aduse proprietarilor reţelei de benzinării Vento în septembrie 2020, la şase luni după ce a fost pornit dosarul penal pe numele lui Morari şi Statnîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.