Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // Noi detalii despre activitatea prim-ministrului DURLEȘTEANU înaintat de...

EXCLUSIV // DOC // Noi detalii despre activitatea prim-ministrului DURLEȘTEANU înaintat de socialiști: Încălcările stabilite și amenda aplicată de BNM pentru nerespectarea legislației

0

Membrii Consiliului de Administrare al Moldindcombank (2015) din care făcea parte și actualul candidat al socialiștilor la funcția de premier al țării, Mariana Durleșteanu, au fost sancționați de către BNM, după ce au acordat un credit cu încălcarea legii financiar bancare. Faptul a fost constatat de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei și expusă printr-o hotărâre adotată în anul 2015.

Potrivit hotărârii din 28 mai 2015 al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei, care a intrat în posesia portalului SafeNews.md, membrii Consiliului de Administrare al Moldindcombank (2015) din care făcea parte și actualul candidat al socialiștilor la funcția de premier al țării, Mariana Durleșteanu, a acordat un credit unui debitor (Provix Group SRL) care nu a desfășurat activitate economică stabilă pe parcursul a cel puțin 4 trimestre anterioare luării deciziei de acordare a creditului solicitat și a cărui pondere a mijloacelor proprii către total mijloacelor împrumutate ale debitorului este mai mică decât 10%.

Aceiași hotărâre explică că banca sa angajat în activități de manipulare care comportă riscuri valutare și, în vederea denaturării informațiilor raportate de BNM privind expunerea riscului valutar, a încheiat și reziliat succesiv contracte forward în valoare de 21 milioane USD, care au avut un impact semnificativ asupra limitelor poziției valutare deschise lungi a băncii, ceea ce a condus la încălcarea de către bancă a legislației financiare.

Mai exact, administrarea băncii nu a fost efectuată în strictă conformitate cu cerințele legii și ale actelor normative emise de BNM;
Activitățile băncii nu în toate cazurile au fost planificate și conduce în mod ordonat, prudent și eficient;
– Organele de conducere nu au fost capabile să protezeje activele, să asigure existența măsurilor de minimizare a riscului pierderilor, încălcărilor și fraudelor, erorilor, precum și de identificare a acestora în timp util.

Astfel, în urma celor constatate, membrii Consiliului de administrație al a Moldindcombank au fost sancționați cu amendă la bugetul de stat. Suma pe care urma să o achite Mariana Durleșteanu era de 44126 lei, adică 5 salarii medii pe activități financiare.

Mențipnăm că PSRM a anunțat că o propune la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor în perioada guvernării comuniste. Anunțul fiind făcut în timp ce în sala de ședințe era dezbătut programul de guvernare al cabinetului de miniștri în frunte cu Natalia Gavriliță.

Pentru desemnarea candidatei înaintată de PSRM la funcția de premier au semnat deputații din PSRM, „ȘOR”, transfugii din platforma „Pentru Moldova”, dar și parlamentarii Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

Totuți, după o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare în care Maia Sandu a recepționat scrisoarea majorității, formate din PSRM, Partidul „Șor” și neafiliați, care a propus-o pe Mariana Durleșteanu, Președintele a demnat-o pe Natalia Gavrilița pentru a doua oară în calitate de candidată la funcția de prim-ministru.

Ulterior deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, sau adresat Curții Constuționale (CCM)  suspendarea acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. CCM însă a respins sesizarea.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.