Acasă Justiţie EXCLUSIV // DOC // Membrul CSM Dorel Musteață solicită verificărea acțiunilor președintei...

EXCLUSIV // DOC // Membrul CSM Dorel Musteață solicită verificărea acțiunilor președintei ANI Rodica Antoci și ale unui inspector de integritate: Sunt invocate amestecul în înfăptuirea justiției și necorespunderea funcției deținute

0

Acțiunile președintei Autorității Naționale de Integritate (ANI) dar și ale unui inspector de integritate, vor fi verificate de către Consiliul de integritate al ANI. O sesizare în acest sens a fost depusă de către membrul CSM, Dorel Musteață, care solicită verificarea ațiunilor celor doi sub aspectul necorespunderii funcției deținute în cazul președintei ANI Rodica Antoci, iar acțiunile insectorului Adrian Fetescu sub aspectul amestecului în înfăpturiea justiției dar și depășirea atribuțiilor de serviciu.

La 19 august 2020, inspectorul de integritate al ANI, Adrian Fetescu a întocmit Actul de constatate prin care a constatat că membrul CSM, Dorel Musteață a încălcat regimul juridic al incompatibilității.

În sesizarea care a intrat în posesia redacției SafeNews.md, membrul CSM Dorel Mustează menționează că așa cum informația, publicată pe site-ul instituției, cu privire la numirea lui Adrian Fetescu în calitate de inspector al ANI era incompletă, acesta a făcut o solicitare către președintele ANI, Rodica Antoci, în care a rugat să i se prezinte informații cu privire la rezultatul testării poligraf al lui Adrian Fetescu și care au fost actele care au stat la baza angajării acestuia.

Musteață își argumează solicitarea, subliniind că persista informația precum că Fotescu ar fi picat testul. Hotârârea comisiei ar fi fost contestată, fiindu-i admisă.

Răspunsul primit din partea Rodicăi Antoci, menționează Dorel Musteață, a fost unul vag, fără a fi anexate careva acte. Prin urmare membrul CSM consideră că cel mai probabil astfel se încearcă mușamalizarea unor nereguli privind angajarea inspectorului Adrian Fetescu.

Tot în aceeași sesizare, Dorel Musteață menționează că a solicitat să fie informat și cu privire la procedura de repartizare aleatorie pentru examinarea sesizării depuse de INJ și Ghenadie Pavliuc, pe numele său. În răspunsul recepționat, însă, Dorel Musteață susține că nu era specificat cum a fost efectuată repartizarea și nici câți inspectori au fost eligibili și au participat la acea repatizare. Informații care ar fi trebuit să i se prezinte ca unei persoane vizate în controlul efectuat de instituție.

Ce alte încălcări au fost raportate de către Dorel Musteață, vedeți în sesizarea atașată mai jos.

Amintim că Dorel Musteață, fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM și să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Musteață s-a aflat în două funcții, contrar legii.

Potrivit materialelor probatorii acumulate la dosar de către inspectorul de integritate, din februarie 2019 până în iulie 2020, în timpul exercitării calității de membru al CSM, Dorel Musteață a admis stare de incompatibilitate de funcție, deținând în același timp și calitatea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

În cadrul procedurii de control, lui Musteață i s-a solicitat punctul de vedere, acesta menționând că a exercitat a doua funcție în cadrul Consiliului INJ în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM.

„Reiterez că am participat la concurs în calitate de judecător al Judecătoriei Chișinău și nu în calitate de membru CSM. Or calitatea de membru al CSM expiră la data de 07.10. 2022, iar calitatea de membru al Consiliului INJ urma să expire la data de 26.02.2023”, a declarat Dorel Musteață inspectorului de integritate.

Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că – în sensul legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția – desemnează judecătorii în Consiliul INJ, care își exercită atribuțiile sale, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM – nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu

Astfel, Dorel Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile, pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Această acțiune fiind realizată abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege”, precizează ANI.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM. 

La fel, Dorel Musteață riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.