Acasă Exclusiv EXCLUSIV// DOC// Conexiuni cu iz penal ale deputatului democrat, Vladimir Andronachi. Cum...

EXCLUSIV// DOC// Conexiuni cu iz penal ale deputatului democrat, Vladimir Andronachi. Cum îi datorăm majorarea tarifelor la energie electrică

1

Grupului Gas Natural Fenosa îi erau impuse atât furnizorul cât și condițiile specificate în contracte, iar în caz de nesemnare a acestora cu S.A. ”CERS Moldovenească”, în privința conducerii urma să fie intentate un șir de dosare penale pentru contrabandă cu energie electrică. Sunt particularitățile despre care s-a aflat în urma măsurilor operativ-tehnice efectuate în privința unui consilier pe probleme economice ale ”liderului politic” al regiuni transnistriene, în posesia cărora a intrat portalul SafeNews.md. Mai mult, separe că printre cei cărora li se datorează creșterea tarifului pentru energie electrică se numără și deputatul PDM Vladimir Andronachi.

În caz de nesemnare a contractelor impuse, conducerea S.A. ”CERS Moldovenească” a primit comanda de a micșora tensiunea electrică în rețelele elecrice, fapt care automat trebuia să provoace extragerea nesancționată a energiei elecrice din rețelele electrice ale Ucrainei, fără a avea o înțelegere prealabilă cu țara vecină.

La data de 31 martie 2015, contractele existente între Grupul Gas Natural Fenosa și S.A. ”CERS Moldovenească” urmau să expire, prin urmare în caz de nesemnare a contractelor noi, începând cu 1 aprilie 2015 cetățenii Republicii Moldova, clienți ai Grupului Gas Natural Fenosa urmau să rămână fără energie electrică.

Profitând de acest fapt, au fost impuse condiții mai puțin favorabile întreprinderii. Astfel, aflându-se sub presiunea acestor factori, în dimineața zilei de 1 aprilie, conducerea companiilor moldo-spaniole au semnat contractele în cauză. Asta deși exista un alt furnizor al energiei electrice – compania DTEK din Ucraina, care era gata să asigure furnizarea energiei electrice la un preț de sub 4,8 cenți USD/ kWh, adică cu 30% mai ieftin decât cel propus și deja contractat de ”CERS Moldovenească”.

S. A. ”CERS Moldovenească” și cine stă în spate

De la începutul anului 2015, toată energia electrică furnizată de S.A. ”CERS Moldovenească”, era produsă și realizată la comanda S.A. ”ENERGOKAPITAL” în baza unui contract de taxare. În baza căruia S.A. ”ENERGOKAPITAL” controla at procesul de realizare a produsului finit, cât și a materiei prime, adică gazelor naturale, încasând tot venitul, câștigat anterior de S.A. ”CERS Moldovenească”

Potrivit acelorași surse, sinecostul energiei electrice produse S.A. ”CERS Moldovenească” constituie cca 3,36 cenți USD/ kWh, iar S.A. ”ENERGOKAPITAL” este o firmă intermediară, înregistrată, la 16.10.2014, fiind condusă de DOBROV MIHAIL, conducător al DNESTRENERGO (compania de trasport al energiei electrice din transnistria), fondatori fiind ОАО БАС МАРКЕТ și compania off-shore ORNAMENTAL ART LIMITED.

La rândul său, ОАО БАС МАРКЕТ a fost fondată de DZEȚUL IURII și compania off-shore INTERCOM MANAGEMENT LTD. Din 2011 acesta administra afacerite rețelei de alimentare cu combustibil ООО ГазТоп și a unei întreprinderi agricole din r-l Grigoriopol, ce îî aparține liderului politic al regiunii ȘEVCIUC EVGHENII.

Potrivit informațiilor, această schemă este promovată de funcționarii guvernamentali de rand înalt din Federația Rusă cu scopul creerii surselor suplimentare pentru susținerea financiară a regimului secesionist din regiunea transnistriană. Urmărind același scop, oficialii de la Kremlin,au făsut presiuni și asupra responsabililor din cadrul ”ГАЗПРОМ” și ”ИНТЕР РАО ЕЭС” pentru a obține acceptul ultimilor.

Mai mult decât atât, toate etapele, atât de înființare a întreprinderii S.A. ”ENERGOKAPITAL”, cât și de tratative ce nu au loc, din partea regiunii transnistriene au fost coordonate de Melnic Iurii, consilierul ”președinșial” pe probleme economice. Din partea ”ИНТЕР РАО ЕЭС” de către Țurcan Carina Valeiu, iar din partea Republicii Moldova de către Andronachi Vladimir, deputat în Palament.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.