Acasă Investigații DOC // Cine avea misiunea să destabilizeze situația din R.Moldova după prezidențiale

DOC // Cine avea misiunea să destabilizeze situația din R.Moldova după prezidențiale

0

Gheorghe Nazaruc, alias „Jora”, mâna dreaptă a liderului criminal Grigore Caramalac a fost în R.Moldova și intenționa să destabilizeze situația din țară după alegerile prezidențiale. Într-un final acesta a fost reținut de Serviciul de Securitatea a Ucrainei, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a dispus un control în acest caz. Asta pentru că PCCOCS l-a anunțat în căutare pe „Jora” încă din 2017 când Nazaruc a fost pus sub învinuire într-un dosar de șantaj, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

În luna decembrie 2016, Gheorghe Nazaruc a fost pus sub învinuire pentru șantaj în proporții deosebit de mari, după ce prin amenințări cu răfuială fizică ar fi cerut de la un om de afaceri 13 300 000 ruble rusești, la indicația lui Grigore Caramalac.

În luna iulie a aceluiași an, Grigore Cramalac alias Bulgaru, l-ar fi sunat pe omul de afaceri și i-a comunicat că companionul său de afaceri are datorii față de „amicii” săi, iar victima ar trebui să-i întoarcă, însă a fost refuzat.

Câteva luni mai târziu, la indicația lui Caramalac, a intervenit Gheorghe Nazaruc, care împreună cu alte trei personae, l-au întâlnit pe omul de afaceri la hotelul Prezident, iar după ce l-au amenințat cu moartea, i-au dat un termen în care să întoarcă cele peste zece milioane de ruble.

În lunile următoare, Nazaruc a telefonat victima de mai multe ori insistând să obțină banii, iar în data de 21 octombrie, dar și 5 zile mai târziu, s-au văzut cu victima la o stație PECO din Nisporeni și la alta la ieșirea din Chișinău, unde din nou au adresat către aceasta amenințări cu răfuială fizică și cu moartea în cazul în care nu vor obține banii.

În luna decembrie a aceluiași ani, după ce organele de drept au dat peste cap schema de șantaj, Nazaruc a fost pus sub învinuire, iar la cererea procurorilor PCCOCS, în luna ianuarie 2017, pe numele lui a fost emis un mandat de arest, în lipsa acestuia. Ulterior, Nazaruc a fost anunțat în căutare pentru identificare și extrădare.

Presa a scris anterior că în noaptea de 13 noiembrie, Gheorghe Nazaruc, alias Jora,  a aterizat noaptea pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din Rusia. Acesta ar fi fost trimis în R. Moldova pentru a crea grupuri de sportivi pentru protestele care ar urma să aibă loc pe 16 noiembrie, după alegerile prezidențiale.

Totodată, un alt scop al venirii lui Nazaruc, ar fi inclusiv intimidarea lui Renato Usatîi pentru a-l susține pe Igor Dodon în turul II. Despre aceasta a anunțat chiar el într-o conferință de presă, unde a menționat că recent sora sa a fost reținută pe aeroportul din Moscova. Usatîi a specificat că o parte din cei trimiși au ajuns la Chișinău, iar o altă parte trebuie să ajungă. Acesta a dat și numele generalilor și maiorilor FSB care lucrează împotriva sa. Este vorba de Miliutii Dmitrii, Maksim Ggromov și Saloha Valerii.

Deschide.MD a scris astăzi, cu referire la surse, că în ziua alegerilor, Nazaruc s-ar fi aflat împreună cu alți 40 de sportivi la restaurantul „Vstrecia” din orașul Bălți, unde ar fi așteptat rezultatele alegerilor.  De altă parte, proprietarul localului Ion Pogor, a sunat la redacție și a ținut să ne comunice că nu-l cunoaște pe Nazaruc, că în acea zi nu a fost așa persoană la el în local, precum nici cei „40 de sportivi”, dar și că nu are nicio treabă cu politica.

În data de 30 noiembrie, anul curent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a reținut pe Nazaruc în orașul Odesa. Potrivit unui comunicat al SBU remis presei după reținere, Nazaruc ar fi participat la o întrevedere conspirativă cu reprezentanții lumii interlope din Ucraina și stabilea repartajarea sferei de influență.

Mai mult, conform aceluiași comunicat, reținutul se afla în căutare internațională prin Interpol fiind condamat la 15 ani de pușcărie pentru o serie de jafuri și atacuri banditești.

În prezent, conform datelor deținute de noi, pe numele lui Nazaruc, autoritățile din Ucraina, au emis un mandat de arest pentru 40 de zile. Totodată, urmează să se stabilească rolul lui într-o serie de infracțiuni în Ucraina, dar și să fie extrădat.

Aici ar fi de menționat că, Nazaruc, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov.

Sursele Deschide.MD din cadrul organelor de drept, susțin că după ce a fost reținut Nazaruc de către ucraineni, ar fi fost dispusă o anchetă internă la MAI, dar și un control din partea PCCOCS

Solicitat telefonic, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a declarat pentru Deschide.MD că procurorii au aflat despre venirea lui Nazaruc în R.Moldova „postfactum” și imediat au fost dispuse verificări, însă acesta deja nu s-ar mai fi aflat în țară.Caracuian a mai menționat că la solicitarea procurorilor PCCOCS, după ce a fost învinuit și emis mandat de arest pe numele său prin contumacie, IP Buiucani l-a anunțat în căutare pentru identificare și extrădare pe numele Ghoerghe Nazaruc.

„Jora” a intrat în țară în baza pașaportului rus, în care poartă numele Gheorghi Orlov, astfel sistemul de identificare de la intrarea din țară nu l-ar fi recunoscut.

Totodată, Caracuian a ținut să adauge că PCCOCS a dispus un control în acest sens pentru a fi făcute toate verificările de rigoare. 

Aici vom aminti că, potrivit surselor noastre, există suspiciunea că Nazaruc ar fi și cel care a stat în spatele unei scheme internaționale de sustragerea banilor din bancomate, care a fost pusă în aplicare în anul 2016, în mai multe state din UE, inclusiv în România, dar și în țări din CSI și de pe continentul asiatic.

Grupul infracțional și-a început activitatea în Rusia, unde a sustras din bancomate, prin intermediul unui program electronic, circa 10 milioane de euro. După succesul din Rusia, aceștia și-au continuat activitatea în Malaesia (2 milioane euro), Germania (250 mii euro), România (800 mii euro), Taiwan, Azerbadjan, Belarus și Tadjikistan. În Taiwan grupul a suferit un eșec, iar unii dintre membrii acestuia au fost reținuți de oamenii legii. Printre cei arestați se număra și moldoveanul Mihail Colibaba. Anume Colibaba ar fi comunicat oamenilor legii,despre faptul că în spatele grupului infracțional se află mâna dreaptă a lui Caramalac.

”După reţinerea şi condamnarea lui Mihail Colibaba în Taiwan, a fost format un grup de anchetă, format din reprezentaţi ai Europol, Republicii Moldova, României, Belarusului, Bulgariei, din Taiwan care l-ar fi audiat pe Colibaba, iar ultimul le-a declarat cu lux de amănunte cum activează gruparea, cine sunt membri, dar şi cine stă în spatele grupării”, susține sursa.

Oamenii legii i-au identificat pe toţi membrii grupării care furau bani din bancomate și au stabilit că dintre ei 27 sunt moldoveni, majoritatea originari din Bălţi, șapte sunt cetăţeni ruşi, trei – letoni, doi români, dar şi un marocan, un francez, un estonian, un belarus şi un australian.

Unii dintre ei au fost reţinuţi de către autorităţile țărilor în care au fost comise atacurile, iar restul sunt anunţaţi în căutare internaţională.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.