Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // Cât va mai beneficia procurorul general Alexandr Stoianoglo...

EXCLUSIV // DOC // Cât va mai beneficia procurorul general Alexandr Stoianoglo de pază de stat, oferită de Dodon: Cum (nu) răspunde SPPS-ul și Preșidinția

1

Începând cu 17 iunie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo beneficiază de pază de stat oferită de către fostul Președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Totuși, despre această informație s-a aflat câteva luni mai târziu când Stoianoglo s-a prezentat la o emisiune televizată din țară, fiind însoțit de câțiva agenți de pază.

„Eu nu am solicitat pază de stat. De la un serviciu special au fost informații că viața mea și a familiei este în pericol. O astfel de decizie (n.r. de a beneficia de pază de stat) a fost luată de către conducerea țării. Este vorba de angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat”, a declarat atunci Alexandr Stoianoglo.

Ulterior Serviciul de Protecție și Pază de Stat a confirmat faptul că procurorul general beneficiază de serviciile instutuției.

Președitele Republicii Moldova dispune acordarea protecției și altor demnitari de stat sau a membrilor familiilor lor, la solicitarea încrisă a intituțiilor interesate sau din priprie inițiativă dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor, menționa SPPS.

La rândul său, Președintele de atunci, Igor Dodon, a declarat că i-a oferit protecție și pază procurorului general în urma mai multor informații care ar fi parvenit în adresa fostului președinte pe canale operative din partea celor de la SIS și Poliție. De asemenea, președintele spunea că sunt și documente oficiale, ce confirmă acest lucru.

Portalul SafeNews.md a încercat să afle dacă viața și securitătea procurorului general, a fost cu adevărat în pericol, dar și despre existența actelor invocate de Dodon, care ar confirma acest fapt.

La 22 ianuarie, redacția SafeNews.md a transmis o solicitare în acest sens, către Preșidinție, însă până în momentul publicării materialului, nu am recepționat un răspuns.

Solicitare Andrei Spînu by SafeNews

În aceeași zi am încercat să aflăm de la reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care este perioada stabilită de legislație, în care se poate acorda pază și protecție de stat pentru Alexandr Stoianoglo, dar și despre faptul dacă mai există sau nu motive care ar prezenta un pericol pentru acesta.

solicitare spps by SafeNews

Ulterior, contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al SPPS, Olga Baciu a declarat pentru SafeNews.md că deocamdată nu ne poate oferi un răspuns la solicitare și asta pentru că sunt în așteptarea unor răspunsuri din parte Ministerului de Interne, dar și din partea Serviciului de Informații și Securitate.

Peste o săptămână, instituția a transmit un răspuns vag în care se menționează despre faptul că Serviciul încă acumulează informații privind eventualele riscuri și amenințări la adresa procurorului general.

Altfel spus, nu este clar deocamdată care au fost riscurile pentru viața și securitatea actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, dar și ce a stat la baza acordării protecției și pazei de stat din partea fostului Președinte al țării, Igor Dodon.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.