Acasă Istorii din spatele culisei Dodon despre cum a fost aleasă Durleșteanu candidată PSRM la funcția de...

Dodon despre cum a fost aleasă Durleșteanu candidată PSRM la funcția de premier: „Am zis că am o idee năstrușnică”

0

Liderul PSRM, Igor Dodon, a fost cel care a propus-o inițial pe Mariana Durleșteanu drept candidată a socialiștilor la funcția de premier. Ideea ar fi apărut în timpul unei ședințe, iar Durleșteanu ar fi dat un răspuns afirmativ în câteva ore. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul unei emisiuni televizate, transmite SafeNews.md cu referire la agora.md.

„Eram cu Zinaida Greceanîi și colegii într-o ședință îngustă. Și discutam ce facem în cazul nevotării doamnei Natalia Gavrilița pe 11 februarie. Dacă venim cu o candidatură sau nu”, spune Igor Dodon despre circumstanțele în care a fost luată decizia.

Potrivit liderului PSRM, socialiștii aveau o listă întreagă de posibili candidați pe care ar fi putut să-i propună, dar ideea a venit de la el.

„Și atunci am zis doamnei Greceanîi: „Eu am o idee năstrușnică. Am un candidat interesant în minte – Mariana Durleșteanu. Am sunat-o împreună. A zis că are nevoie să se gândească și peste câteva ore a zis că e de acord”, adaugă Igor Dodon. 

Amintim că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Maia Sandu a propus-o însă repetat la șefia Guvernului pe Natalia Gavrilița.

Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.