Acasă Exclusiv EXCLUSIV // CONFLICT DE INTERESE? Comunicatul de presă emis de CSP, care...

EXCLUSIV // CONFLICT DE INTERESE? Comunicatul de presă emis de CSP, care vine în apărarea Procurorului General – EMIS fără CVORUM. POZIȚIA membrilor CSP: ”Vă spun sincer nu cunosc, nu am citit, nu am văzut”

0

Marți, 10 august 2021. Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vine cu un comunicat de presă în susținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo, prin intermediul căruia, membrii Consiliului se arată „profund contrariați” după criticile aduse în aceeași zi de 10 august, de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și președinta Maia Sandu în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Mai mult, CSP susține că „în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie”.

Portalul SafeNews.md a încercat să i-a legătura cu membrii CSP, pentru ai întreba direct dacă aceștia subscriu poziției emise prin intermediul comunicatului de presă, iar răspunsurile acestora au schimbat radical situația creată în spațiul media ce avea misiunea de a-l proteja pe șeful de la Procuratura Generală.

Vă invităm mai jos să luați cunoștință cu poziția membrilor CSP, cu care redacția SafeNews.md a reușit să comunice asupra acestui subiect:

Lilia Potîng

Lilia Potîng, membru numit din rândul societății civile de către Guvern a declarat pentru SafeNews.md că nu poate oferi nici o informație, așa cum se află într-o deplasare la Cahul. Mai mult, Potîng susține că nu este la curent cu poziția CSP emisă în comunicatul de presă și nu poate declara că se subscrie celor menționate.
Fiind întrebată dacă a cunoscut despre faptul că urmează să apară o astfel de poziție, membrul CSP a declarat deschis că „NU”.

Andrei Roșca, membru al Consiliului, procuror detașat a declarat pentru SafeNews.md că la moment se află în concediu și că nu cunoște despre poziția CSP emisă în comunicatul de presă.

Constantin Șușu

Constantin ȘUȘU, membru al Consiliului, procuror detașat a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor SafeNews.md, imediat ce a înțeles subiectul discuție.

Emanoil Ploșnița

Emanoil Ploșnița, avocat, Președintele Uniunii Avocaților, membru al CSP:

” Vă spun sincer, nu cunosc, nu am citit-o, nu am văzut-o. La momentul de față eu pot să vă spun că eu nu am văzut declarația, sau abordarea CSP, despre care Dvs spuneți că este expusă într-un comunicat de presă plasat pe siteul instituției. Eu nu am văzut. O pot verifica doar mâine dimineață”

Lilia Mărgineanu

Lilia Mărgineanu, membru numit din rândul societății civile doctor în drept, conferențiar universitar, ULIM

„Eu nu cunosc, eu sunt în concediu”

Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco, Ministru al Justiției, membru CSP:

Nu am fost Contactat de nimeni înaintea publicării comunicatului. Nimeni nu a coordonat cu mine și nu am cunoscut despre apariția acestuia.

Ion Guceac

Ion Guceac, Membru numit din rândul societății civile doctor habilitat în drept, academician

”Eu nu sunt în oraș și nu sunt la curent deocamdată.”
Întrebat dacă cunoștea despre faptul că o astfel de poziție urma să fie făcută publică, membrul CSP a declarat că: ”Conținutul propriu zis trebuie să-l urmăresc și eu. Cunoșteam.”
În ceea ce privește procedura de consultări care a avut loc asupra acestui subiect, Guceac a refuzat să comenteze.

Inga Furtună

Inga Furtună, Membru al Consiliului, procuror detașat:

Da, eu subscriu poziției care a fost plasată pe site-ul CSP.
Fiind întrebată despre modalitatea prin care membrii CSP au avut consultări asupra acestui subiect și dacă toți membrii au avut posibilitatea să se expună înaintea publicării comunicatului de presă, Furtună a declarat că: ”Există niște proceduri interne și toate etapele inerente acestui proces au fost respectate”

Comunicatul de presă emis de CSP, prin care vine în apărarea Procurorului General – EMIS fără CVORUM

Potrivit art.77 alin.4 din Legea cu privire la Procuratură, ședința CSP este deliberativă dacă este înregistrată participarea a 2/3 din membri.

Dat fiind faptul că Consiliul Superior al Procurorilor este format din 15 membri, ședința de lucru poate fi deliberativă la prezentarea a 10 membri.

Prin urmare, Alexandr Stoianoglo se află în concediu, la fel ca și Lilia Mărgineanu și Andrei Roșca. Totodată a fost înregistrată lipsa membrului din oficiu al Președintelui CSM, dar și al membrului din oficiu. Lipsa Avocatului Poporului, iar Adrian Bodianu a demisionat.

Redacția SafeNews.md a încercat să i-a legătura cu președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, pentru a afla detalii despre procedura prin care au avut loc consultările dintre membrii CSP, înainte de apariția comunicatului de presă, aceasta însă nu a răspuns apelurilor telefonice.


Sursele SafeNews.md din interiorul Procuraturii susțin că Angela Motuzoc s-ar afla în conflict de interese, așa cum mandatul membrilor CSP a expirat iar din cauza pandemiei a fost imposibilă organizarea noilor alegeri.
Această situație denotă necesitatea organizării alegerii noilor membri CSP în cel mai scurt timp posibil. Drept rezultat preșeinta CSP urmează să fie numită într-o altă funcție la discreția PG, iar predispoziția bună a Procurorului General îi va garanta o funcție potrivit asteptărilor sale.

COMUNICATUL CSP

Consiliul Superior al Procurorilor este profund contrariat de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie.
În condițiile șirului interminabil de învinuiri nefondate și informații distorsionate despre activitatea procurorilor, emise în spațiul public de către reprezentanții forțelor de guvernare, atestăm că se periclitează ordinea de drept a țării, care stabilește clar regulile separației puterilor în stat și colaborarea acestora.
Astfel, drept o reacție firească, Consiliul Superior al Procurorilor subliniază importanța respectării de către toate autoritățile publice a standardelor europene referitoare la activitatea Procuraturii și, în acest sens, pentru a asigura informarea justă a societății notăm că se va menține fermă, prin toate mijloacele prevăzute de lege, poziția
constituțională de garant al independenței și imparțialității procurorilor. ” 

Reacția CSP vine după ce marți, 10 august, după ședința Consiliului de Securitate, Sergiu Litvinenco s-a arătat „contrariat” de „lipsa de acțiuni” în cazurile de mare corupție ale Procuraturii, referindu-se în special de cazul omului de afaceri Veaceslav Platon, care a plecat din țară cu două dosare active, dar și la cazul fostului deputat neafiliat, Vladimir Andronachi, care la fel ar fi plecat din țară în timp ce este anchetat în dosarul de deposedare a statului de sediul Consulatului Republicii Moldova din Odesa.

Ulterior, Litvinenco a înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, care prevede mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia.

Și Maia Sandu a anunțat că CSS va veni cu o serie de recomandări care țin de evaluarea riscurilor, evaluarea activității procurorilor „ca să ne asigurăm că acolo nu există proastă intenție, că acești procurori nu le permit în mod conștient plecarea hoților din țară”.

După ședința CSS, Maia Sandu s-a arătat indignată de faptul că de la ședință au lipsit reprezentanții Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), menționând că aceștia sunt „în vacanță la propriu și la figurat”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.