Acasă Economic Euro a ajuns să coste mai mult de 20 de lei în...

Euro a ajuns să coste mai mult de 20 de lei în R. Moldova

0

Pe 12 octombrie 2020, cursul oficial de schimb al monedei europene a trecut de 20 de lei. Un astfel curs nu a mai fost înregistrat de la începutul lunii aprilie 2020, când euro ajunsese să coste mai mult de 20,20 lei, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Datele Băncii Naționale arată că în ultimele două săptămâni, euro s-a apreciat pe piața moldovenească cu circa 2,5%: de la 19,526 lei pe 28 septembrie, la 20,025 lei pe 12 octombrie.

Aprecierea monedei europene, mai degrabă un factor extern

Această evoluție a avut loc concomitent cu o depreciere lentă a monedei naționale și față de dolarul american. 

S-a întâmplat și după ce președintele Igor Dodon a declarat că leul puternic are un efect negativ asupra economiei și a sfătuit BNM să își facă treaba mai bine și să deprecieze puțin moneda națională.

„Eu consider că noi trebuie să depreciem moneda naţională, pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. Eu cred că aici Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creştere a preţurilor, tarifelor la energia electrică şi termică, pentru că ele scad”, s-a arătat încrezut şeful statului.

Un alt factor, mai decisiv pentru cursul euro, sunt evoluțiile pe piețele externe, unde se atestă o apreciere lentă a monedei europene față de dolarul american: de la 1,164 dolari pentru un euro pe 28 septembrie, la peste 1,18 dolari – pe 12 octombrie.

Menționăm de la începutul lunii aprilie și până la mijlocul lunii septembrie, am asistat la o apreciere a monedei naţionale.

Intervențiile Băncii Naționale

De notat că Banca Naţională a Moldovei preciza ca reacţie la afirmaţiile şefului statului că „nu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb”.

„Obiectivul fundamental al Băncii Naționale fiind stabilitatea prețurilor. Într-un regim de țintire a inflației, băncile centrale utilizează rata dobânzii în calitate de instrument principal pentru a aduce inflația în țintă care indirect are impact și asupra cursului de schimb. 

Totodată, BNM monitorizează permanent evoluția pieței valutare interne și intervine pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb”, susținea autoritatea bancară, acum trei săptămâni.

Instituția mai menționa că doar în perioada mai-august 2020 a procurat sub formă de intervenții valutare circa 123 milioane dolari din piață (informația privind intervențiile BNM pe piață sunt publicate pe pagina oficiala a BNM lunar).

În septembrie, intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută au constituit 29,60 milioane de dolari, iar activele oficiale de rezervă și activele externe nete au ajuns la un nou nivel record de 3,453 miliarde de dolari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.