Acasă Economic Eliberările în numerar au crescut cu 24% de la începutul anului 2021

Eliberările în numerar au crescut cu 24% de la începutul anului 2021

0

În luna iunie, peste 32 miliarde lei erau în circulație în Republica Moldova. Datele au fost publicate de Banca Națională a Moldovei care spune că indicatorul s-a majorat cu peste 2,2 miliarde lei față de sfârșitul anului trecut. Volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 24,7 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 68,9 miliarde lei, transmite SafeNews.md.

Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 22,9 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 56,3 la sută) din volumul total al încasărilor. 

Totodată, în luna iunie 2021, volumul încasărilor a constituit 13,2 miliarde lei (+10,2 la sută față de luna mai 2021 și +28,9 la sută față de luna iunie 2020).

Volumul eliberărilor banilor în numerar, în perioada ianuarie – iunie 2021, s-a majorat cu 24,7 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 71,2 miliarde lei. 

Majorarea a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 5,8 miliarde lei (39,9 la sută), care a însumat. 

Totodată, eliberările din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 17,6 la sută, constituind 15,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă 22,4 la sută din volumul total al eliberărilor.

O pondere semnificativă, de 19 la sută din volumul total al eliberărilor, au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat în perioada ianuarie – iunie 2021 cu 14,7 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.