Acasă Politic Dodon sfidează legea? Personal, voi purta panglica Sf. Gheorghe de 9 mai

Dodon sfidează legea? Personal, voi purta panglica Sf. Gheorghe de 9 mai

0

Fostul președinte al țării Igor Dodon anunță că va purta panglica sfântul Gheorghe, simbol interzis prin lege, la marșul organizat de 9 mai, în acest an.

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că instanța de judecată i-ar fi dat anterior câștig de cauză, după ce a fost amendat pentru purtarea panglicii bicolore, scrie newsmaker.md.

„Știu că au apărut întrebări referitoare la lenta sf. Gheorghe, la amenzi. Noi cunoaștem care este legislația, noi cunoaștem care este decizia Curții Constituționale, care a spus că în semn de comemorare purtarea acestei lenți nu este interzisă. De aceea, în ziua de 9 mai eu personal o să ies cu această panglică în centrul capitalei. Știu că mulți au fost dați în judecată, au avut procese verbale, și eu am avut, dar instanța de judecată ne-a dat dreptate nouă și au spus că noi am avut dreptate că anume pe 9 mai am mers cu aceste lenți”, a declarat Igor Dodon pe 26 aprilie.

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat deja că persoanele care nu vor respecta prevederile legale riscă să fie sancționate și documentate.

Amintim că, pe 11 aprilie 2022, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Decizia a stârnit atunci numeroase discuții în societate. Viorel Cernăuțeanu a explicat la acea vreme că purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” este permisă doar ca parte componentă a unei medalii și a îndemnat cetățenii să se conformeze legii, ca „să nu cadă pradă provocărilor venite din afară“.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.