Acasă Economic DOC// Un eurodeputat român propune Comisiei Europene deblocarea ultimei tranșe din asistența...

DOC// Un eurodeputat român propune Comisiei Europene deblocarea ultimei tranșe din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

0

Europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a transmis Comisiei Europene o soluție pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze de ultima tranșă de 40 de milioane de euro prevăzută în programul de asistență macrofinanciară adoptat în septembrie 2017, prin prelungirea termenului de accesare până la sfârșitul acestui an.

Anunțl a fost făcut pe pagina de Facebook a Alianței USR PLUS din România.

În scrisoarea trimisă către comisarii europeni, Dragoș Tudorache spune că, din dubla sa poziție, de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova și membru al grupului pentru democrație și alegeri, responsabil cu monitorizarea Republicii Moldova, este pe deplin conștient de reacțiile întârziate ale Republicii Moldova și își dorește ca pe viitor să fie susținută și mai decis promovarea statului de drept, a democrației și a parcursului european al acestei țări. Cu toate acestea, în actuala situație particulară, o prelungire este justificată și va avea un impact pozitiv în combaterea crizei COVID-19, ajutând în mod direct în combaterea propagandei antieuropene și demonstrând că Europa este cea care își asumă ferm angajamentele față de parteneri săi.

„Sumele sunt extrem de necesare acum, în această perioadă de criză, iar extinderea termenului de accesare este perfect justificabilă, având în vedere impactul pe care COVID-19 l-a avut și va continua să îl aibă asupra capacității administrative a țării”, afirmă politicianul.

„Europa și România au în primul rând o datorie față de cetățenii Republicii Moldova, nu față de un decident politic”, se arată în mesaj. „Nu trebuie să ne temem să ajutăm cetățenii europeni pentru că o putere politică e tentată să captureze o societate sau un discurs”, spune europarlamentarul.

„Europa este prezentă și atentă la nevoile membrilor și partenerilor săi. E un gest firesc și necesar să întindem o mână de ajutor Republicii Moldova și scrisoarea noastră prin care cerem prelungirea perioadei în care Chișinăul poate accesa a treia tranșă din programul de asistență macrofinanciară nu este decât un gest de normalitate”, a adăugat Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

cotidianul.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.