Acasă Justiţie DOC // Țuțu câștigă în instanță: Prejudiciile pe care le-a cerut de...

DOC // Țuțu câștigă în instanță: Prejudiciile pe care le-a cerut de la SFS

0

Judecat din 2021 într-un dosar de îmbogățire ilicită și depistat în 2023 de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o avere nejustificată de peste patru milioane de lei, fostul deputat democrat Constantin Țuțu a obținut în instanță anularea unor acte de executare silită a obligației fiscale.

Potrivit Anticoruptie.md, dispozitivul hotărârii a fost pronunțat pe 18 aprilie de judecătoria Chișinău, sediul Centru, iar printr-o încheiere separată, magistrata Viorica Dodon a respins cererea fostului deputat în privința acordării prejudiciilor morale de 10.000 de lei.

Instanța a dispus anularea actelor de control fiscal ale Direcției persoane fizice a Direcției generale administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat emise în 2021, dar și o decizie din 2022 emisă în procedură prealabilă. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului.

În ceea ce privește prejudiciul moral solicitat de Țuțu, instanța a emis o încheiere separată, constatând că cererea nu poate fi admisă, unul dintre motive fiind nerespectarea procedurii prealabile.

Totuși, „declararea inadmisibilității cererii nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant cu aceeaşi acţiune”.

În aprilie 2023, ANI a constatat o avere nejustificată de peste patru milioane de lei în cazul lui Constantin Țuțu. Inițiat în 2019, pe motiv că acesta nu a depus declarația de avere și interese pentru anul 2018, controlul a relevat discrepanțe între venituri și avere pentru cei trei ani verificați.

„Se constată existența unei diferențe substanțiale între avere, venituri și cheltuielile dlui Constantin Țuțu, pentru perioada 2017, 2018, 2019 și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime toată de 4.374.„168,76 de lei”, se arăta în Actul de constatare al ANI.

Țuțu nu a dat explicații inspectorului de integritate, iar ANI a solicitat instituțiilor competente confiscarea averii nejustificate. 

În paralel, Țuțu este judecat pentru îmbogăţire ilicită, proces în care pledează nevinovat. Pus pe masa magistraților în noiembrie 2021, dosarul a fost scos la lumină doar pe 3 martie anul următor, atunci când a avut loc ședința de pregătire.

Constantin Ţuţu a fost pus sub învinuire, după ce procurorii au constatat că, în perioada 2014-2018, în timp ce exercita mandatul de deputat, ar fi devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, valoarea cărora depășește substanțial veniturile declarate.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Constantin Țuțu a indicat venituri din salariu de 312.000 de lei și indemnizații de la Parlament în sumă de 133.800 de lei. În același timp, democratul a primit donații cu ocazia zilelor de naștere în valoare de 165.000 de euro.

În 2018, Constantin Țuțu a anunțat despre finalizarea construcției casei cu suprafața de 559 de metri pătrați de pe strada Grenoble din Chișinău. Potrivit declarațiilor deputatului, terenul pentru construcție a fost procurat în 2017 cu puțin peste 50.000 de lei, de circa zece ori mai ieftin decât prețul de piață.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.