Acasă Justiţie DOC // Sesizarea SIS în privința judecătoarei Tatiana Bivol, respinsă de CSM....

DOC // Sesizarea SIS în privința judecătoarei Tatiana Bivol, respinsă de CSM. Motivele invocate

0

Inspecția judiciară din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins ca neîntemeiată sesizarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în care era vizată judecătoarea Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, notează Bizlaw.

Anterior, în sesizarea SIS, Bivol era acuzată că ar fi fost influențată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care împreună cu alți judecători, ar fi luat decizii în favoarea acestuia.

„Se respinge ca neîntemeiată sesizarea directorului Serviciului Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, readresat de către Secretarul de Stat, Radu Foltea, privind atragerea la răspundere disciplinară a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și sediul Rîșcani. Despre decizia luată se informează autorul sesizării directorul Serviciului Informații și Securitate , Alexandr Esaulenco, Secretarul de Stat, Radu Foltea și administrația Judecătoriei Chișinău. Decizia cu privire la respingerea sesizării poate fi contestată de autorul sesizării în completul de examinare a contestațiilor al colegiului disciplinar în decurs de 15 zile de la data recepționării deciziei motivate”, se arată în document.

Potrivit hotărârii, bănuielile autorului sesizării sunt lipsite de suport probator și nu pot fi reținute ca date pertinente abaterii.

„Chiar și abaterea disciplinară, imputată judecătorilor nu poate fi bazată pe presupuneri. Abaterea disciplinară, nefiind o categorie abstractă și iluzorie, prezintă elemente constitutive distincte, probatoriul acestora fiind pus prin lege in sarcina autorului sesizării. Pentru a reține în sarcina judecătorului săvârșirea unei abateri disciplinare, urmează a se stabili, dacă abaterea disciplinară este prevăzută de lege, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia”, se mai arată în document.

4ce0e7e9ba32f03b27e1a262835… by SafeNews

În luna decembrie a anului 2020, Serviciul Informații și Securitate (SIS) a solicitat într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

SIS anunța atunci că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

Atrage atenția faptul că președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul din completele care ar urma să examineze dosarele de referință magistratul Tatiana Bivol, judecător în sediul Buiucani, care este fiica unuia din avocații lui Platon – Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon”, se arată în document.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.