Acasă Justiţie DOC // Procurorul Dumitru Răileanu, implicat în dosarul interceptărilor

DOC // Procurorul Dumitru Răileanu, implicat în dosarul interceptărilor

0

Jurnaliștii Nordnews.md au intrat în posesia unor documente care confirmă că Dumitru Răileanu, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cel care l-a arestat pe fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și preşedintele Federatiei de Arte Martiale, Dorin Damir, figurează în dosarul interceptărilor. Este vorba despre interceptarea discuțiilor telefonice și filajului lideriilor opoziției, jurnaliștilor, activiștilor civici, inclusiv a actualului Președinte Maia Sandu.

Dumitru Răileanu, care exercită urmărirea în dosarul „Direcția 5”, figurează într-o urmărire penală pornită de către Procurorul General al Republicii Moldova, Dumitru Robu, la 2 septembrie 2019, „pentru culegere ilegală de informație ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”, scrie NordNews.md.

„Potrivit materialelor cauzei penale, s-a constatat că procurorul PCCOCS Dumitru Răileanu, având calitatea de persoană cu demnitate publică, fiind conducătorul grupei de urmărie penală, format în cauza penală nr. 2018790001, în perioada ianuarie 2018 – februarie 2019, contrar cerințelor stabilite de prevederile articolului 1321, din Codul de procedură penală, nefiind îndeplinite cumulativ condițiile, fără a stabili contexiunea între persoanele care au postat comentarii, care reprezintă chemări la violență și dezordini în masă, cu cele în privința cărora au fost efectuate măsuri speciale de investigații, fără anexarea a careva probe ce puteau conduce rezonabil la concluzia că persoanele vizate contribuie, în orice mod, la pregătirea, comiterea, favorizarea sau tăinuirea infracțiunii investigate, fie primesc sau transmit informații relevante și importante pentru cauza penală, a dispus și prelungit efectuarea măsurilor speciale de investigații în privința a 49 de persoane”, se arată în document.

Totodată, procurorul Dumitru Răilean, fiind membru al grupului de urmărire penală, format în cauza penală nr. 2017670229, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018, contrar cerințelor stabilite de prevederile art. 1321 din Codul de procedură penală, a dispus efectuarea și prelungirea măsurilor speciale de investigație – interceptarea comunicărilor telefonice în privința a 19 persoane.

„În cadrul cauzelor penale nu a fost respectată una din condițiile esențiale pentru prelungirea efectuării măsurilor speciale de investigații- acțiunea fiind necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.La 3 octombrie 2019 a fost emisă ordonanța prin care Dumitru Răileanu a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 178 alin. (2) lit. a) și lit. b) din Codul penal”.

Între timp, din cauza lipsei unor acțiuni de urmărire penală, calitatea de bănuit a Dumitru Răileanu a expirat la începutul anului 2020.

Surse demne de încredere, au declarat pentru Nordnews.md, că Dumitru Răilean a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.