Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Noi detalii ale Comisiei Laundromat. Inga Grigoriu: „Există documente secretizate...

DOC // Noi detalii ale Comisiei Laundromat. Inga Grigoriu: „Există documente secretizate care dovedesc implicarea firmelor gestionate de Platon atât în frauda bancară, cât și în spălătoria rusească”

0

După ce la 11 iunie curent a declarat că două companii afiliate controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon au fost implicate în spălătoria rusească numită sub genericul ”Laundromat”, astăzi, Președinta Comisiei parlamentare Laudromat, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a făcut publice, documente ce ar demonstra implicarea îfilmelor, în spatele cărora ar sta controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Mai exact, este vorba despre Compania of-shore Ronida Invest LTD, care ar fi implicată atât în spălătoria rusească, cât și în frauda bancară. Informațiile sunt făcute publice după ce luni 14 iunie, Veaceslav Platon a fost absolvit de pedeapsă în dosarul fraudei bancare, decizie calificată controversată și politizată de mai mulți analiști și juriști.       

„Din păcate, nu pot publica un document secret din anul 2010, în care o instituție națională atenționează Procuratura R. Moldova despre spălările de bani prin segmentul transnistrean și o bancă comercială autohtonă, în care RONIDA Invest LLP este prezentă ca una dintre destinațiile banilor originari din Federația Rusă.
Însă, voi cere desecretizarea acestuia.Dar, mai jos, în răspunsurile publice obținute de la organele competente și de la Banca de Economii, veți vedea cum este conturată etapa incipientă a fraudei bancare, demarată în 2010 prin credite neperformante, în urma căreia a avut de suferit o importantă întreprindere regională – S.A. MOLDCARTON. Așa confirmă și CNA.
RONIDA Invest LLP, de asemenea este beneficiar și în aceste tranzacții. Tot RONIDA Invest LLP a fost beneficiară în cazul banilor spălați prin operațiunea Laundromat”, susține Inga Grigoriu.

În concluzie, toate instituțiile statului cunoșteau ce se întâmplă, dar, schemele continuau fără impredimente. Este mai mult decât clar că în acei ani o grupare criminală a pus stăpânire pe tot ce se putea în acest stat, încercând să îl devoreze ca lăcustele. Pe unii dintre ei Procuratura îi caută cu anii, pe alții îi eliberează, ca fiind curați ca lacrima, a conschis Inga Grigoriu.

Precizăm că anterior Inga Grigori într-o intervenție live, a oferint informții despre două companii afiliate controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon au fost implicate în spălătoria rusească numită sub genericul ”Laundromat”.

Am aici o scrisoare, datată cu parafă „secret”, pe care noi vom solicita să fie desecretizată pentru că oamenii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat în toți acești ani. Scrisoare este datată unui ex-procuror general al Republicii Moldova din anul 2010, în care aceasta instituție informa Procuratura Generală că se petrec scheme frauduloase de bani prin sistemul bancar autohton, dar și prin cel din regiunea transnistreană. Vreau să vă spun că este vorba despre această companie „ComTehService” LLC care și-a deschis conturi bancare în câteva bănci comerciale din Republica Moldova și această companie prin segmentul transnistrean, prin banca nistreană de economii a făcut un transfer de circa 260 mln lei, către compania Ronida Invest””, susținea atunci Grigoriu.

Mai mult, Grigoriu accentuiază faptul că în urma unui scandal, trazacția respectivă a fost blocată.

„Dacă este să studiem evenimentele acelor ani, vreau să vă amintesc și despre judecătoriile economice, modul cum împrejurul lor s-a ivit un scandal enorm și iată exact în acest document despre care eu vorbesc, este vorba despre faptul că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălărilor de Bani a sesizat această tranzacție suspectă, a blocat-o, Banca Națională a Moldovei a sancționat banca vizată și a suspendant operațiunele din contul bancar al „ComTehService” LLC,” a punctat președintele Comisiei Laundromat.

Într-un final, însă, Inga Grigoriu susține că prin intermediul judecătoriei economice de circumscripție, s-a emis o încheiere prin care a anulat acea decizie a BNM.

„Vreau să vă amintesc că în Parlamentul Republicii Moldova în acei ani, se discuta intens această problemă, despre lichidarea judecătoriilor economice de circumscripție, ele considerându-se ca un agent ce putea influența tot ce ține de sfera letigiilor economice. Într-un final s-a reușit lichidarea acelor judecătorii economice de circumscripție, a adăugat ea.

Totuși, Grigoriu a subliniat faptul că în acea perioad, câțiva deptați au fost împotriva lichidării acelor judecătorii economice, iar printre aceștia fiind Veaceslav Platon, Valentin Cheptene și actualul procuror general Alexandr Stoianoglo.

Cele două companii, nu au avut o singură apariție în această ”schemă”.

Prin compania „ComTehService” LLC.” au fost extraș cash de către o persoană fizică nerezidentă, la fel cetățean al Ucrainei, Hotsyanovsky Vladislav, de ordinul a 12 milioane dolari și peste 1,6 milioane euro.

S-a făcut în baza unor acte care nu au fost clare, nefiind conforme Ligii Intituțiilor Financiare. În același timp, nu exista sensul economic pentru a fi extrași acești bani cash, a precizat Grigoriu.

La fel și prin compania Ronida Invest au fost transferați în offshore din Federația Rusă mai mult de jumătate de miliard dolari.

Primele interacțiuni dintre aceste companii, este imposibil ca instituțiile, organele competente să nu le fi găsit și aici vorbesc de Procuratura Republicii Moldova, pentru că este o legătură clară. A doua etapă a implementării acestei tipologii denumită generic „Laundromat”, a fost prin ordonanțele judecătorești, și într-un caz și în altul avem participanți aceeași actori, ” a declarat Grigoriu.

Mai mult, Grigoriu susține că compania Ronida Invest figurează în raportul pe jaful bancar.

Potrivit celor de la RISE Moldova, Ronida Invest este o companie britanică fondată în anul 2008 și care, doi ani mai târziu, a fost implicată în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”. Mai exact, în iulie 2010, Ronida Invest a încheiat un contract fictiv cu un offshore din Bahamas, Vizalot Limited, prin care ultima urma să-i achite 200 de milioane de dolari. Plata urma să fie făcută în termen de cinci luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți figurau două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean – inclus în schemă doar ca procesul să poată fi examinat de judecătorii din Republica Moldova, care trebuiau să legalizeze datoria fictivă printr-un act judecătoresc.

Deși sunt mai multe indicii care leagă Ronida Invest de afaceristul Veaceslav Platon, acesta a declarat că nu a fost beneficiarul companiei. Asta chiar dacă, într-un autodenunț pe care l-a depus în 2016 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Platon însuși a recunoscut că a folosit compania britanică pentru a procura de la Vladimir Plahotniuc mai multe active, inclusiv și pachetul de 83% din acțiunile Asito SA, deținute oficial de compania Windon & Flanders LTD din Marea Britanie. Potrivit lui Platon, transferul de proprietate a inclus și o „tranzacție secretă” de cinci milioane de dolari. Bani proveneau de la două firme implicate în „Laundromat” și au fost transferați de Ronida Invest în contul off-shore-ului panamez Kelway Trading SA. Tranzacția a avut loc la 5 decembrie 2011, transferul fiind justificat în fața autorităților bancare cu un contract fictiv de vânzare-cumpărare a unor materialele de construcție.

În 2012, RISE Moldova a mai scris că Ronida Invest a primit peste o sută de mii de dolari de la Westburn Enterprises LTD, o altă firmă implicată în „Laundromat”, sumă de bani care, într-un final, a mers la chiria unui apartament de lux din centrul Londrei în care a locuit fiica judecătorului Ion Muruianu. Atunci magistratul ne-a declarat că banii ar fi provenit de la un „acționar al mai multor bănci și om de afaceri înstărit” din Republica Moldova, fără să precizeze cine este acesta. La 16 iunie 2015, după ce schema „Laundromatului rusesc” a ajuns în vizorul public, Ronida Invest a fost lichidată.

La 14 iunie, Afaceristul Veaceslav Platon a fost achitat de instanță în dosarul furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc, după ce în 2017, în cadrul acestui dosar, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Acest fapt s-a produs după ce în iunie, 2020, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a depus un demers privind suspendarea executării sentinței de către omul de afaceri Veaceslav Platon.

Cu o lună înainte, mai exact pe 18 mai, procurorul general al Republicii Moldova, a declarat că dosarul impotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

Într-un interviu publicat pe 26 mai, Platon a spus că persoanele responsabile i-au spus că nu va fi eliberat din închisoare până în momentul în care organele de drept nu vor identifica adevăratele persoane implicate în cazul jafului bancar, dar și dovezi în acest sens.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.