Acasă Justiţie DOC// Încă 30 de zile de arest pentru fostul procuror anticorupție Roman...

DOC// Încă 30 de zile de arest pentru fostul procuror anticorupție Roman Statnîi. Vezi ce (nu) stă la baza deciziei

0

Fostul procuror anticorupție, Roman Statîi va mai peretrece încă 30 de zile în arest preventiv. Verdictul a fost pronunțat cu puțin timp în urmă, de către magistratul Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana. De cealaltă parte apărătorul fostului procuror susține că reținerea și prelungirea arestului în privința clientului său este una abuzivă și ilegală.

Roman Statnîi va mai petrece alte 30 de zile de arest în Penitenciarul 13. Decizia a fost luată astăzi, de către judecătorul Serghei Papuha, care a admis integral demersul procurorului.

Fiind contactat de portalul SafeNew.md, avocatul Sergiu Moraru, a declarat că prelungirea măsurii preventive în privința clientului său, Roman Statnîi, este una abuzivă.

Partea apărării a prezentat suficiente argumente ce denota ilegalitatea demersului procurorului privind prelungirea măsurii preventive – arestul preventiv.
Demersul procurorului și încheierea judecătorului Papuha Serghei sunt în contradicție totală cu Hotărîrea Plenului Curții Supreme de Justiție nr.1 din 15.04.2013 „Despre aplicarea de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale legislaţiei de procedură penală privind arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu”. a declarat apărătorul.

Mai mult decât atât, Sergiu Moraru a ținut să sublinieze faptul că în privința clientului său nu-i putea fi aplicat arestul.

Dacă citești doar pe diagonală ce este scris în hotărîrea plenului vezi ca lui Roman Statnîi nu-i putea fi nici aplicat arestul, nici prelungit.
Prelungirea arestului preventiv în cazul lui Roman Statnîi este absolut ilegală și vine în
contradicție atât cu legislația națională, cât și cu art.5 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Într-o anumită perioadă cazul lui Roman Statnîi va fi o nouă condamnarea a Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a punctatul avocatul fostului procuror anticorupție.

Încheiere Statnîi by SAFE on Scribd

SafeNews.md menționează că judecătorul Serghei Papuha este cunoscut în spațiul public pentru diverse încălcări ale legislației. Potrivit portalului Moldova Curată, acesta a înstrăinat apartamente noi, obținute la prețuri mici. Anterior, zdg.md scria că în 2016 Serghei Papuha a figurat în cinci proceduri disciplinare, fiind judecătorul care, conform raportului anual al Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM, are cele mai multe „păcate”. Încălcările pentru care judecătorul a fost cercetat disciplinar sunt diverse. Majoritatea dintre ele au stat însă la bază plângerilor ale părților din dosarele pe care acesta le-a avut în gestiune.

De ce este învinuit ex-procurorul Roman Statnîi

Potrivit informațiilor, urmărirea penală a fot începută la data de 27 februarie curent. Acesta, dar și alte persoane cu funcție de demnitate publică, din cadrul procuraturii, sunt bănuiți că în perioada aprilie-august 2018, printr-o înțelegere prealabilă și de comun acord, ar fi extorcat și dobândit ilicit bunuri materiale în sumă de 1 800 000 euro, sub pretextul de a soluționa o cauză penală de învinuire a lui Kheyman Evgheny, reținut și învinuit de abuz în serviciu și delapidarea averii, pe dosarul ”Natur Bravo”.

Mai exact, fostului procuror, Roman Statnîi i se încriminează faptul că în perioada menționată mai sus, a fi organizat multiple întâlniri în biroul său de serviciu din cadrul PA, ale părții vătămate (Mukhmad Galaev) și învinuitului pe dosar(Kheyman Evgheny).

În cadrul acestor întâlniri, partea vătămată, pretinzând că acționează în calitatea de director în interesele SA ”Natur Bravo”, având scopul de profit atât în interesul său, cât și al grupului criminal organizat, l-ar fi indus în eroare pe învinuit cu privirea la suma prejudiciului cauzat și necesitatea restituirii acestuia. Prin urmare directorul întreprinderii i-ar fi oferit învinuitului telefonul mobil și laptopul persoanal, cu ajutorul cărora acesta ar fi dispus reprezentanților săi transferul bancar al sumelor bănești și înscrierea dreptului de proprietate pe imobilele familiei sale.

Mai multe detalii: Noi detalii în cazul reținerii ex-procurorului PA, Roman Statnîi. Victima are legătură cu dosarul finanțării PSRM din Bahamas

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.