Acasă Justiţie DOC // Dosarul Platon-Morari // Veaceslav Platon cere strămutarea dosarului la o...

DOC // Dosarul Platon-Morari // Veaceslav Platon cere strămutarea dosarului la o altă instanță. Decizia CSJ și reacția lui Viorel Morari

0

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon își dorește strămutarea judecării cauzei penale în privința șefului suspendat al PA, Viorel Morari. În acest sens, avocații săi au deus o cerere la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), solicitând strămutarea de la Judecătoria Chişinău la o altă instanță egală în grad. De cealaltă parte, Viorel Morari susține că, de fapt, Platon urmărește tergiversarea procesului.

Drept motiv, potrivit apărătorului lui Veaceslav Platon, care este parte vătămată în acest dosar, ar fi că acțiunile unor judecători care examinează dosarul lui Morari „trezesc suspiciuni”.

Mai exact, acesta deslară ”lipsă de imparţialitate a preşedintelului Judecătoriei Chişinău, Ţurcanu Radu, cât şi a judecătorilor din cadrul acestei instituţii”.

Precizăm că anterior, Platon şi avocatul său au înaintat mai multe cereri de recuzare a magistraţilor din completul de judecată, în special atunci când erau refuzate cererile de amânare a şedinţelor. De fiecare dată, cererile de recuzare erau respinse.

Solicitarea apărătorului lui Veaceslav Platon a fost examinată de către magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), miercuri, 19 mai, fiind respinsă ca fiind neîntemeiată.

Se respinge cererea înaintată de avocatulCreţu Ion în numele lui PlatonVeaceslav, prin care solicită strămutarea judecăriicauzei penale privindu-l peMorari Viorel, de la Judecătoria Chişinău la o altă instanță egală în grad. Încheierea este irevocabilă, se arată în hotărîrea CSJ.

CSJ Platon -Morari by SafeNews

Contactat de SafeNews.md, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari consideră că Veaceslav Platon „urmăreşte scopul de a tergiversa procesul”. 

Cererea a fost una ilegală, fiind depusă abuziv cu scopul de a tergiversa examinarea cauzei penale. Mai mult decât atât, nu au existat circumstanțe de fapt și de drept pentru strămutarea acesteia.
Platon are nevoie de acest dosar în care eu sunt inculpat pentru a obţine revizuirea dosarului în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. O potenţială sentinţă de achitare în privinţa mea i-ar putea da toate planurile peste cap.
Acuzațiile care-mi sunt înaintate în acest dosar sunt cel puțin ridicole și nu există nici o legătură cauzală între pretinsele acțiuni și prejudiciul în sumă de 300 mln dolari, a declarat Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari a fost reţinut în ianuarie 2020, fiind învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi pentru că a fost condamnat la ani grei de închisoare.

Veaceslav Platon a solicitat în instanţă de la Viorel Morari prejudicii materiale de 300.000.000 de dolari şi morale, de 1.000.000 de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.