Acasă Justiţie /DOC/ CSJ a întors la rejudecare cauza în care sunt vizați foștii...

/DOC/ CSJ a întors la rejudecare cauza în care sunt vizați foștii adjuncți ai procurorului general Popa și Garaba, care s-au plâns că au fost demiși ilegal

0

Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel Chișinău din decembrie 2019, prin care li s-a făcut dreptate foștilor adjuncți ai procurorului general Iurii Garaba și Igor Popa, care au fost demiși de procurorul general interimar Dumitru Robu. Instanța de fond a stabilit atunci că cei doi au fost eliberați din funcții cu încălcarea procedurii, dar Curtea Supremă de Justiție a admis pe 27 martie recursul Consiliului Superior al Procurorilor și a trimis cauza la rejudecare, într-un alt complet de magistrați.

Iurii Garaba şi Igor Popa au depus cerere de chemare în judecată în septembrie 2019 prin care au solicitat anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor privind eliberarea acordului scris pentru numirea în funcţie de adjuncţi ai procurorului general interimar a procurorilor Mircea Roşioru, Alexandru Nichita şi Eduard Bulat.

Cei doi au argumentat că au fost încălcate normele legale prevăzute în Constituţie și Legea cu privire la Procuratură, care prevăd expres, clar şi concret că adjuncţii procurorului general continuă să-şi exercite atribuţiile până la numirea adjuncţilor noului procuror general, iar această sintagmă nu poate fi interpretată sau egalată cu sintagma procuror general interimar.

Noul procuror general este cel ales prin concurs, după demisia vechiului procuror general şi, nicidecum, procurorul interimar. Aceste prevederi se includ şi în logica lucrurilor, deoarece exercitarea interimatului funcţiei de procuror general este temporară, el neavând un mandat deplin, urmând să asigure funcționalitatea instituției pentru un termen scurt, până la alegerea, urmare a unui concurs, a noului procuror general, fiind asistat de către adjuncţii vechiului procuror general, ca deţinători ai memoriei instituționale”, au argumentat Garaba și Popa.

Curtea de Apel Chișinău le-a dat dreptate în luna decembrie și a anulat decizia Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la demisia celor doi adjuncți ai procurorului general.

Judecând recursul instituției, Curtea Supremă de Justiție a stabilit că există o problemă de drept procedural în ceea ce privește soluționarea de către instanţa de fond a acestui  litigiu „care nu a elucidat toate circumstanțele importante speței şi nu a verificat, care este cercul de persoane ale căror drepturi sunt afectate”.

Astfel, recursul declarat de către Consiliul Superior al Procurorilor a fost admis, iar cauza a fost remisă la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău ca instanță de fond, în alt complet de judecată. Decizia nu se supune niciunei căi de atac.

Amintim că Igor Popa a fost numit ulterior în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, sediul Ciocana și viceprocuror al municipiului Chișinău, prin ordinal semnat de Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general argumenta atunci că decizia de numire a lui Igor Popa în această funcție se datorează tocmai hotărârii din luna decembrie a Curții de Apel Chișinău care stabilize că Popa a fost concediat ilegal.

sursa: tv8.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.