Acasă Alegeri 2020 DOC // ADEPT: Locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste...

DOC // ADEPT: Locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotare

0

Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) publică o nouă notă analitică privind locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotarele țării pentru 42 de state. Specialiștii au enumerat statele și au menționat 13 țări în care cred că nu ar trebuie să fie deschise secțiile de votare, întrucât numărul moldovenilor care s-au înregistrat este mic. 

Asociația nu recomandă să fie deschise secții de votare în:

– Lvov din Ucraina;

– Ierusalim din Israel;

– Setubal, Faro, Porto din Portugalia;

– Alicante / Valencia, Malaga din Spania;

– Tralee din Irlanda;

– Vancouver din Canada;

– Marseille din Franța;

– Raleigh, Springfield, Minneapolis, Asheville, Portland, Spokane, Orlando din SUA;

– Edinburgh din Marea Britanie;

– Bacău din România;

– Kassel din Germania;

– Krasnoyarsk, Nijnevartovsk, Kaliningrad, Novosibirsk, Kaluga, Surgut din Federația Rusă;

– Ancona, Napoli, Bari, Palermo, Reggio Emilia, Rimini, Genova din Italia.

Analizând propunerile CEC, Asociația ADEPT a identificat că în 24 de localități, deschiderea secțiilor de votare nu este justificată nici de criteriul înregistrării prealabile, nici de cel al participării la alegerile parlamentare din 2019, pentru unele localități fiind un număr infim de înregistrări. ADEPT spune că și în alte nouă localități, numărul propus de secții de votare este insuficient. 

ADEPT scrie că în 18 țări (unde există și misiune diplomatică) urmează a fi deschise câte o secție de votare, respectiv în: Republica Austria, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Bulgară, Republica Cehă, Republica Populară Chineză, Republica Elenă, Confederaţia Elveţiană, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Japonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), Statul Qatar, Regatul Suediei, Ungaria și Republica Turcia. În Turcia, cel mai probabil că vor putea deschise două secții de votare, deoarece există atât o ambasadă în Ankara, cât și un consulat general în Istanbul.

În 15 țări urmează a fi deschide două sau mai multe secții de votare și anume în: Belgia, Ucraina, Statul Israel, Polonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Canada, Franța , Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Germania, Federația Rusă și Italia.

În patru țări, printre care în 2019 a fost deschisă o secție de votare, probabil nu vor fi deschide secții de votare: Croația, Georgia, Finlanda și Principatul Monaco.

În 4 țări, în care anterior nu au fost deschise secții de votare, Norvegia, Danemarca, Luxemburg și Cipru, ar putea fi deschise secții de votare.

Amintim că, săptămâna trecută Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa Ministerului de Externe propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări, deși devizul de cheltuieli al instituției pentru anul 2020 prevede activitatea a 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Potrivit art.54 alin.(3) din Codul Electoral, pentru secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova, CEC va aloca nu mai mult de 5.000 de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare.

sursa: agora.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.