Acasă Politic Diplomat: Guvernele ce luptă cu Președinția generează neîncredere

Diplomat: Guvernele ce luptă cu Președinția generează neîncredere

0

Faptul că în R. Moldova forţele politice nu pot să ajungă la un anumit numitor comun măcar pe teme fundamentale generează un sentiment de reţinere şi statul devine nefrecventabil. Cei care se opun unui guvern care să coopereze cu Maia Sandu, trebuie să înţeleagă că îşi asumă o responsabilitate foarte serioasă în faţa societăţii din R. Moldova şi în general, în relaţiile cu vecinătatea, transmite SafeNews.md cu referire la tvrmoldova.md

Singurul partener frecventabil al R. Moldova pentru partenerii din Vest este Maia Sandu. 

Declaraţiile aparţin diplomatului Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la Tvr Moldova.

„Astăzi în R. Moldova este o situaţie la limită, este o situaţie de parcurs. Anumite tipuri de politici ţin şi de Parlament şi de Guvern. Deocamdată, cele două instituţii de la Chişinău se află sub semnul incertitudinii. Maturitatea politicienilor este pusă la grea încercare. 

Senzaţia mea este că, în acest moment, pe diverse categorii de intrese, în R. Moldova există o diversitate foarte mare de opţiuni ideologice, politice, de atitudine în legătură cu Est sau cu Vest în clasa politică. Nu văd şi un anume tip de ierarhizare a priorităţilor. 

Sciziunile, guvernele care se luptă cu instituţia prezidenţială or care nu au sprijin suficient în Parlament generează neîncredere în exterior. 

Şi în momentul în care această neîncredere apare, replica din afară este – da interesant ce se întâmplă în R. Moldova, dar aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile şi cum se vor produce clarificările politice între ei. Asta înseamnă timp pierdut”, spune el.

Diplomatul susţine că semnalul transmis în exterior prin alegerea Maiei Sandu în calitate de preşedinte a fost unul extrem de important. 

„Partenerii occidentali ai R. Moldova şi-au repoziţionat interesele în legătură cu autorităţile de la Chişinău, este foarte important. 

Maia Sandu în calitate de preşedinte reprezintă spre Europa de Vest o deschidere extraordinară, dar e nevoie ca cele trei instituţii (n.r. Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul) să funcţioneze pe aceeaşi lungime de undă. 

Singurul partener frecventabil al R. Moldova pentru partenerii din Vest este Maia Sandu. Dacă acest partener se asociază şi cu o formă executivă, cu o zonă în care se pot încheia proiecte şi se pot face planuri investiţionale este pasul necesar”, a menţionat fostul ministru de Externe al României.

Potrivit lui, clasa politică de la Chişinău ar trebui să conştientizeze că în prim plan trebuie să fie bunăstarea cetăţenilor, nu interesele politice. 

„R. Moldova are o contracţie în economie la fel ca în 2009, pe partea de resurse carantina a oprit comerţul, producţia industrială şi s-a adăugat şi seceta. Fără resursă finaciară externă s-ar putea ca situaţia să devină critică. 

Şi tema statului de drept este primordială. R. Moldova are o apropiere, legal stabilită prin Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu UE, totul este să poată operaţionaliza aceste proiecte, plecând de la premisa că atât partenerul România, cât şi ceilalţi parteneri din Vest să poată pună în aplicare proiecte finanţabile în aşa fel încât perioada grea prin care trecem toţi să fie depăşită cât mai repede. 

Este nevoie de un Guvern care să se angajeze şi cu state europene şi cu instituţii, lăsând la o parte lupta geostrategică. 

Semnalele care le-a primit Maia Sandu în ultima perioadă semnalizează această disponibilitate, ceea ce urmează e concretizarea sa or preşedintele Sandu nu poate face de unul singur toată această muncă”, a spus Cristian Diaconescu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.