Acasă Politic VIDEO // Generozitatea bugetarilor: Câți bani au fost donați în bugetul electoral...

VIDEO // Generozitatea bugetarilor: Câți bani au fost donați în bugetul electoral PAS

0

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea în Parlament, a avut un buget electoral de 9,4 milioane de lei. Din această sumă, două milioane au fost donate de către 434 de persoane. Jumătate dintre acești donatori sunt angajați la stat, iar 155 sunt și membri de partid, se arată într-o investigație realizată de jurnaliștii de la CuSens.

Contribuții financiare generoase la campania pentru alegerile locale a formațiunii au făcut și 22 din cei 62 de deputați, ajunși în Parlament pe lista PAS. Aceștia și-au donat, în mare parte, cam jumătate de salariu, se arată în investigație.

Astfel, vicepreședinta PAS, Ina Coșeru, a donat 13.000 de lei, iar deputații Mariana Lucrețeanu și Eugeniu Sinchevici au donat câte 10.000 și, respectiv, 9.200 de lei.

„PAS este un partid care s-a format pe cotizațiile de la oameni și asta facem, asta vom face permanent. Vom susține prin cotizațiile noastre o activitate transparentă a partidului și eu sper că așa vor funcționa toate partidele care se numesc pro-europene. Dar în general, toate partidele din Republica Moldova”, a declarat Ina Coșeru jurnaliștilor.

Mariana Lucrețeanu a recunoscut că donația făcută reprezintă jumătate din salariul ei de deputat. „Da, a fost un efort. De când sunt în această funcție, presiunea financiară este foarte dură. Eu câștigam mult mai mult în domeniul privat. De când am venit aici a trebuit să renunț la stilul meu de viață și-mi este foarte dificil cu acest salariu”, a spus parlamentara.

„Eu cred în candidații PAS la alegerile locale. Eu cred că schimbarea trebuie să pornească de la nivel local. Și eu cred că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci într-o campanie electorală este să donezi. Eu am donat în anul 2023, eu voi dona și în anul 2024, voi dona și în anul 2025”, a declarat Eugeniu Sinchevici.

Investigația mai arată că, în total, 32 de primari de sate, comune și orașe din toată țara au făcut donații pentru campania electorală pentru alegerile locale din toamnă. 

Printre ei se află și primărița satului Manta din raionul Cahul, Violeta Hîncu, care a oferit 10.000 de lei. Totodată, primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, a donat 5.000 de lei.

„Primarii, ei contribuie la campania electorală. Ei ne reprezintă pe noi ca partid. Ei trebuie să aducă contribuția la campanie electorală. Altfel cum, vii și spui, domnule, eu sunt frumos și deștept, dragă partid finanțează-mi campania? Nu fiecare are… Da, trebuie pliante, trebuie combustibil, să ne deplasăm, să închiriem săli, așa se face campania”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Întrebat de jurnaliștii CuSens cum explică faptul că 50% din donatorii PAS sunt angajați la stat, speakerul a spus: „Dar unde trebuie să fie angajați? Oamenii sunt în afaceri, sunt la stat. Sectorul public la noi e mare. Atâta timp cât respectă legea, e dreptul lor să o facă liber și nestingherit. Dar este o proporție care trebuie să fie, nu mai mult de atâția donatori trebuie să fie de la stat, atâția din business, atâția din cultură?”

Investigația integrală o puteți urmări mai jos:

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.