Acasă Alegeri 2020 Decizia PDM pentru turul II al prezindențialelor. Analiști: O dovadă clară de...

Decizia PDM pentru turul II al prezindențialelor. Analiști: O dovadă clară de oportunism

0

Analiștii politici consideră că prin decizia de astăzi PDM a dat dovadă de oportunism politic și că prin nedeclararea susținerii față de unul din candidații în cel de-al doilea tur arată că este un partid care acționează în dependență de conjunctură, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Anatol Țăranu consideră că anunțul democraților e clar o dovadă de oportunism al acestui partid.

„Este un partid care s-a bazat mereu pe clientelă politică iar faptul că se declară pro-european și nu anunță susținerea pentru un candidat pro-european dar nici pentru cel anti-european este o dovadă de oportunism cras. Acest partid a dat dovadă încă o dată că nu are viziune politică și că nu are nicio ideologie politică așa cum a făcut întotdeauna și a profitat de anumite situații”, a declarat analistul . 

Cât despre anunțul PDM de a se retrage de la Guvernare, Țăranu a adăugat că de mult se vedea fisura în majoritatea parlamentară iar liderul informal al PSRM Igor Dodon a avut întotdeauna o poziție superioară democraților de multe ori venind cu mesaje, amenințări dure la adresa membrilor PDM: „Probabil că PDM a decis să-și de-a demisia de onoare din această majoritate, dacă putem să-i zicem așa, pentru a salva din imaginea partidului. Oricum se vorbea că urmează o nouă reconfigurare a Guvernului, întrebarea era când”.

Expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță punctează că dacă ar fi avut loc întrevederi consistente între candidatul pro-european la prezidențiale Maia Sandu cu liderul PDM Pavel Filip, atunci poate decizia de astăzi ar fi fost alta.  

„Decizia PDM, care este declarat un partid pro-european, probabil vine din cauza că între Pavel Filip și Maia Sandu nu au existat întrevederi consistente… au fost atunci în septembrie o întâlnire sau două, dar au fost catalogate de ambii ca fiind niște simple discuții. Probabil decizia PDM se motivează prin faptul că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, ei nu pot merge în campanie ca fiind acuzați că și-au trădat partenerul, vorbesc aici acum de majoritatea cu PSRM, al cărui lider informal este Igor Dodon. Pe de altă parte, este un partid declarat pro-european și atunci nu pot susține un candidat de stânga. Dar nu e prima dată când PDM adoptă astfel de decizii de conjunctură”, a menționat Tăbârță. 

Partidul Democrat a luat decizia ca imediat după alegerea unui președinte să-și retragă reprezentanții din Guvern pentru ca Exectivul să aibă o conlucrare eficientă cu Parlamentul. Anunțul a fost făcut de liderul democraților Pavel Filip.

Tot astăzi Pavel Filip a adăugat că îi îndeamnă pe membrii și simpatizanții PDM să susțină în turul doi pe orice candidat care le reprezintă valorile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.