Acasă Economic De ce prețurile la carburanți vor continua să crească în R. Moldova

De ce prețurile la carburanți vor continua să crească în R. Moldova

0

În primele două săptămâni ale acestui an cotațiile la petrol au crescut cu circa 10%, iar vineri, 14 ianuarie 2022 au ajuns la 86,5 dolari pentru un baril de petrol marca Brent. Acesta este cel mai mare preț din ultimele două luni, arată datele de la bursele internaționale, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Explicaţiile ANRE

Cum era de așteptat, creșterea de la bursele internaționale s-a făcut imediat observată și în prețurile la pompă la benzinăriile din Republica Moldova.

Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit, pentru perioada 15-17 ianuarie 2022, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 22,00 lei/litru, iar pentru motorină – 18,84 lei/litru.

Acestea sunt cele mai mari prețuri în lei calculate de ANRE, iar acest fapt este argumentat de instituție prin faptul că pe parcursul ultimelor 6 săptămâni se atestă o dinamică ascendentă a prețurilor pentru produsele petroliere principale înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale.

„Astfel, comparativ cu valorile minime din luna decembrie, cotațiile Platts s-au majorat cu 134,50 dolari/tona la benzină (sau cu 20,61%) și 136 dolari/tona la motorină (sau cu 22,94%)”, explică ANRE. 

Agenția asigură consumatorii că prețurile calculate la produsele petroliere principale de tip standard reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională din ultima perioadă și exclud orice posibilitate a companiilor să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.

China încearcă să oprească raliul petrolului

Creşterea semnificativă a preţului petrolului îngrijorează nu doar consumatorii din Moldova, ci şi pe cele mai mari economii ale lumii.

China de exemplu, încă în ajunul Revelionului a anunţat că va elibera petrol din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), pentru a tempera preţurile, fără însă a specifica cantitatea. Cu toate acestea anunţul Chinei nu a liniştit piaţa. Din contra.

Experţii se arată pesimişti în privinţa unei eventuale reduceri de preţ la petrol în următoarea perioadă. De vină este atât slăbirea dolarului, problemele din Libia, producția de petrol a OPEC+ mai scăzută decât așteptările, cât şi rapoartele conform cărora stocurile de produse petroliere în SUA şi alte state au atins niveluri minime pe mai mulți ani.

În condițiile în care rafinăriile sunt încă precaute cu privire la creșterea operațiunilor la capacitate maximă, stocurile de distilate medii au devenit atât de limitate încât cererea pentru motorină, cât și pentru combustibilul pentru avioane a crescut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2019. 

Un alt factor destabilizator este explozia unei conducte de benzină din Venezuela care a agravat penuria de lungă durată de combustibili de transport în Venezuela, rafinăriile operate de PDVSA funcționând la o fracțiune din capacitatea lor nominală.

La aceasta se adaugă explozia ce a zguduit rafinăria de 350.000 barili/zi din Mina al-Ahmadi din Kuweit.

Scade preţul la gazul lichefiat

O veste pozitivă este scăderea prețului la gazul natural lichefiat GNL în Asia pe fondul cererii slabe. Prețurile spot la GNL din Asia și-au continuat scăderea în această săptămână, deoarece stocurile ample și vremea caldă peste medie au menținut activitatea de cumpărare redusă, prețurile de livrare din martie fiind deja de 25 USD per mmBtu.

Totodată cea mai mare companie petrolieră din lume, Saudi Aramco a fost de acord să cumpere un pachet de 30% din compania poloneză Lotos Asfalt, unul dintre cei mai mari producători de bitum din Europa și proprietarul rafinăriei din Gdansk cu capacitatea de 210.000 barili/zi, semnând în același timp un acord reînnoit de aprovizionare cu Polonia în valoare de aproximativ 300.000 barili pe zi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.