Acasă Justiţie Curtea de Apel va decide astăzi dacă Viorel Morari va rămâne în...

Curtea de Apel va decide astăzi dacă Viorel Morari va rămâne în libertate

0

Astăzi, 27 ianuarie, Curtea de Apel va examina recursul procurorilor în cazul şefului suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Se întâmplă după ce săptâmâna trecută, magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul Ciocana, au respins demersul procurorilor PCCOCS de a-i aplica măsura preventivă – arest preventiv pentru 30 de zile. Şedinţa va avea loc cu începere la ora 13:00.

SafeNews.md precizează că în data de 19 ianuarie, Viorel Morari, a fost reţinut pentru 72 de ore de ofiţerii PCCOCS.

A doua zi, fără ca avocații săi să știe, el a fost adus în faţa instanţei, iar procurorii au cerut pe numele lui un mandat de arestare pentru 30 de zile. Demersul procurorilor, însă, a fost respins în totalitate ca fiind neîntemeiat și asta pentru că acuzatorii de stat nu ar fi prezentat suficiente probe pentru a-i înainta învinuirea.

Viorel Morari este bănuit de fals în acte, reţinerea ilegală a unei persoane, exces de putere şi atragerea la răspundere penală, cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate. Procuratura Generală declară că toate aceste acțiuni au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”

Ulterior, la 25 ianuarie curent, în cadrul unei conferințe de presă, șeful suspendat al PA a respins acuzațiile ca fiind grave și nefondate. Acesta a declarat că nu are de gând să se eschiveze de la organele de drept, ci va suporta toate ilegalitățile comise de Procuratura Generală în adresa sa.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea a declarat că motivarea reținerii șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este plauzibilă, iar singurul motiv pentru care se cere arest preventiv pentru acesta este pentru a-i „închide gura care critică”.  Mai mult, juristul a ținut să amintească faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declara anterior că „procurorii nu vor mai aresta abuziv”, iar la scurt timp, Morari era reținut.

„Nu există nici riscul eschivării (să fi dorit, Morari de mult timp fugea din țară), nici al influențării urmăririi penale sau comiterii altor infracțiuni similare (Morari nu mai activează ca procuror, fiind suspendat din funcție acum 12 luni). Argumentul procurorului (precum că Morari poate fugi în regiunea transnistreană) confirmă încă o dată că motive de arestare nu există. CEDO a constatat deja că o asemenea argumentare nu este acceptabilă (a se vedea hot CEDO Ignatenco v. Moldova, para. 83), spune președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Referitor la acuzațiile care i se aduc șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Vladislav Gribincea susține că sunt ”halucinante”.

Și acuzarea adusă – inducerea în eroare a judecătorilor pentru a aresta o persoană – e halucinantă! Cu o asemenea argumentare poate fi acuzat orice procuror din Republica Moldova, inclusiv procurorul care acum îl pune sub acuzare pe Morari!, a mai menționat juristul.

La data de 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a mai fost reținut într-o altă cauză penală, pornită pentru „abuz în serviciu” și „fals în acte”, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea unor controale în cadrul Procuraturilor specializate.

Înainte de aceasta, în luna decembrie 2019, Morari a fost înlăturat din funcție și presupunea că această acțiune vine după ce a făcut o solicitare la FISC, ce viza dosarul finanțării din exterior a Partidului Socialiștilor. În acea perioadă, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea din 10 ianuarie. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul vizând finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus, de atunci, Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

Tot anul trecut (2020) Viorel Morari spunea că dosarele în care are calitate de învinuit au apărut din motiv că s-a împotrivit sistemului. Totodată, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, spunea că a fost reținut la comanda politică a președintelui Igor Dodon.

Recent, în cadrul unui briefing de presă, Morari a prezentat mai multe documente, dar și date din care reiese că două companii ucrainene, care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto drept beneficiar final un nume exact ca cel al soției lui Stoianoglo – Kurdova Țvetana.

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat va analiza informațiile relatate de către fostul procuror, Viorel Morari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.