Acasă Justiţie Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă o contestaţie a CSM-ului

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă o contestaţie a CSM-ului

0

Curtea Constituţonală a respins o contestaţie depusă de Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, CSM a solicitat să fie declarată drept neconstituțională legea care presupune majorarea vârstei de pensionare pentru judecători, începând din data de 1 iulie 2021.

Magistraţi Înaltei Curţi au constatat că sesizarea nu poate fi examinată în fond şi au declarat-o inadmisibilă. 

În argumentarea lor, judecătorii constituţionali au precizat că „legislatorul a modificat vârsta de pensionare, vechimea în muncă generală şi vechimea în muncă în funcția de judecător, stabilind o creștere treptată a acestora.

Curtea reține că aceste condiții de pensionare nu ating pragul de gravitate care ar face incident principiul independenței judecătorului.

Prin urmare, Curtea notează că articolul 116 alineatele (1) și (7) din Constituție nu este incident în prezenta cauză”, se arată în hotărârea Curţii.

Potrivit legii contestate, începând din iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani şi 6 luni, atât pentru bărbați, cât şi pentru femei.

Ulterior, în fiecare an, vârsta de pensionare se majorează până la atingerea vârstei de 63 de ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.