Acasă Social COVID-19 // Cum sunt „ajutați” cetățenii moldoveni din Transnistria: „Salvați-vă cum puteți”

COVID-19 // Cum sunt „ajutați” cetățenii moldoveni din Transnistria: „Salvați-vă cum puteți”

0

Autoritățile R. Moldova se pare că au uitat de cetățenii moldoveni din stânga Nistrului, iar în aceste clipe de grea cumpănă „autoritățile transnistrene au depășit orice limită de bun simț”. De pe data de 12 martiecetățenii din stânga Nistrului nu au niciun răspuns de la autorități despre ce acțiuni ar trebui să întreprindă în cazul apariției acestei infecții. Declarațiile aparțin directorului Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, care face apel către autorități să demonstreze capacități umane ca cetățenii, inclusiv cei din stânga Nistrului, să fie protejați corect.

„De o săptămână suntem dublu blocați. Autoritățile transnistrene au blocat trecerea spre R. Moldova. Noi înțelegem că sunt necesare aceste interdicții, dar de data aceasta autoritățile transnistrene au depășit orice limită de bun simț, pentru că se știe foarte bine că aici, în stânga Nistrului, sunt cetățeni ai R. Moldova, cetățeni care au poliță de asigurare în R. Moldova și în așa fel dumnealor ne-au interzis să avem dreptul la asistență medicală, cu atât mai mult că se știe că laboratorul unde se fac probele pentru coronavirus se află numai la Chișinău. I-aș sfătui ca în aceste clipe de grea cumpănă autoriățile transnitrene să demonstreze capacități umane și să fie mai loiali. E clar lucru că noi trebuie să ne protejăm să fim corecți, dar în cazul dat nu este timpul de a-și arăta puterile”, a declarat Eleonora Cercavschi, într-o intervenție live la PublikaTV. 

Directorul susține că populația a fost informată, dar nu știe care va fi ajutorul.

„Situația în ceea ce privește tratamentul medical în spitalele din regiunea transnistreană se făcea numai din cont propriu, adică persoana trebuia să vină cu medicamentele de acasă numai ca să fie tratat. Din discuții cu medicii pe care îi avem aici în teritoriu, mi-au spus: „Спасайтесь кто как может. У нас ничего нет” (n.r. Salvați-vă fiecare cum puteți. Noi nu avem nimic!) Eu cred că ei trebuie să fie loiali și să conclucreze cu ministerul de la Chișinău”, susține directorul. 

Eleonora Cervaschi s-a arătat deranjată și de faptul că autoritățile, care zilnic țin la curent populația privind situația cu COVID-19 în R. Moldova, zic că „totul este sub control”, lucru care mai tare îi alarmează pe cetățenii moldoveni din stânga Nistrului, care știu că nu au niciun ajutor. 

„Mă deranjează foarte mult că la toate posturile de televiziune auzim una și aceiași că „totu-i bine, totu-i sub control”, dar noi nu ne-am regăsit aici. Ce o să se întâmple cu noi în caz că apare acest virus? Am vorbit și cu Oleinic (n.r. Alexandru Oleinic, deputat pe circumscripția uninominală 47 din Transnistria). Le-am cerut să facă ceva. N-a fost nicio reacție. Am vorbit cu cineva de la Ministerul Sănătății și i-am întrebat ce prevăd pentru noi, care suntem aici izolați? Cu părere de rău de pe data de 12 martie nici de la unul nici de la altul – niciun răspuns”, a mai spus Eleonora Cercavschi. 

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.