Acasă Social Explicația șefului ANSP! De ce au fost oferite indemnizații doar la 29...

Explicația șefului ANSP! De ce au fost oferite indemnizații doar la 29 de angajați medicali care s-au infectat cu COVID

0

Deși pe 30 martie șeful statului Igor Dodon anunța că sunt 70 de angajați ai statului care s-au infectat cu COVID-19 și urmează să primească indemnizații în valoare de 16 mii de lei, Guvernul a alocat ieri bani doar pentru 29 de persoane, care au contractat virusul la locul de muncă până la 31 martie și urmează să fie despăgubite.

Decizia a stârnit critici dure în societate, iar azi dimineață, șeful Centrului de Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Furtună a venit cu explicații. Acesta susține că a fost creată o comisie specială din angajați ai ANSP și conducători ai instituțiilor medicale, care au analizat toate cazurile și au evaluat riscurile.

„Cifra de 29 nu este o dorință a cuiva sau ceva favorizat. A rezultat din ancheta epidemiologică care a avut la bază evaluarea riscurilor. Specialiști ANSP și conducătorii instituțiilor medico-sanitare au ajuns la o conluzie și la o listă care a constat din 29 de persoane. Pentru aceste persoane a fost posibil de stabilit legătura cauză-efect. Iată, eu am stat față în față cu pacientul și am contractat virusul”, a explicat Nicolae Furtună.

Șeful ANSP a adus și exemplul personalului de la Centrul de Sănătate Bălceana, care a examinat femeia infectată cu COVID-19, neștiind că are virusul și astfel a contractat boala și va primi indemnizațiile decâte 16 mii de lei.

Dar angajații Centrului de Sănătate din Carahasani s-au infectat neacordând asistență medicală. Infectarea s-a făcut comunitar. Același lucru a fost la Spitalul de Psihiatrie”, a dat exemplu Furtună.

Guvernul a alocat ieri 464 mii lei pentru acordarea indemnizațiilor unice de câte 16 mii lei persoanelor angajate în instituțiile de stat care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 8-31 martie. Banii au fost oferiți din donațiile care s-au adunat de la cetățeni și agenți economici pentru lupta cu coronavirusul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.