Acasă Social Comisar european, despre screeningul-ul bilateral: Începe munca grea

Comisar european, despre screeningul-ul bilateral: Începe munca grea

0

„După solicitarea (obţinerea) statutului de candidat la UE, Moldova a accelerat şi a mers înainte, dând dovadă de angajament şi aspiraţii. Dar acesta a fost doar începutul, munca grea începe acum”, a declarat miercuri, 10 iulie, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyio, la prima reuniune bilaterală de screening de la Chişinău.

Oficialul european a numit screening-ul „piatra de temelie” a întregului proces de negociere, în timpul căruia Moldova va trebui să răspundă la peste 4.000 de întrebări pregătite de 1.200 de experţi ai Comisiei Europene, scrie infotag.md.

„Pentru că prin screening, voi (partea moldovenească), veţi vedea imaginea completă a condiţiilor pe care trebuie să le îndepliniţi pentru a deveni stat membru. Şi ne va clarifica cum şi când Moldova va putea să se dezvolte la nivelul unui membru al UE. Acest lucru (screening) este mult mai mult decât compararea legislaţiilor, clarificarea detaliilor administrative, este vorba despre construirea unor instituţii puternice care vor fi capabile să pună în aplicare dispoziţiile care vor fi preluate (din legislaţia europeană)”, a spus comisarul.

Comisarul european a remarcat rolul guvernului şi al parlamentului în punerea în aplicare a „multor reforme mult aşteptate”, în primul rând în ceea ce priveşte statul de drept (reforme în justiţie, lupta împotriva corupţiei).

Varhelyi a abordat şi aspectul geopolitic actual, menţionând că „Moldova se află sub presiunea Rusiei, care se exprimă în şantaj energetic, atacuri cibernetice, injecţii ilegale de bani etc.”. 

Oficialul a spus că, în pofida acestui fapt, „Moldova se menţine fermă, iar UE rămâne fermă în intenţia sa de a o sprijini”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.